Statssekretær Thorleif Fluer Vikre (Frp) i Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Byggmesterforbundet 100 år: Digitalisering er vinn vinn for alle

– Digitalt nabovarsel viser at alle, byggmestre, byggeiere og kommunene, kan vinne på en digitalisering av byggesøknadsprosessen, mener statssekretær Thorleif Fluer Vikre (Frp).

– Digitalisering vil få stor betydning for byggmestre og den øvrige byggebransjen i åra som kommer, så vi får håpe skrekken for skjemaer som bransjen er kjent for, er større enn skrekken for digitale hjelpemidler, sier Fluer Vikre. Torsdag holder han foredrag på Byggmesterforbundets jubileumskonferanse om «Framtidens byggmester i et politisk perspektiv».

Vikre er selv utdannet elektriker, og har drevet egen handelsvirksomhet inntil han ble statssekretær for Monica Mæland i Kommunal- og moderniseringsdepartementet i februar. Han har bak seg 20 år i lokal- og fylkespolitikken i Telemark, og er medlem i Kragerø kommunestyre.

Les også: Få flere jenter på banen

 

Fullstendig søknad

– I framtidens byggesaksbehandling vil søkeren ikke trenge å legge inn nødvendig informasjon mer enn én gang. Han kan sjekke at alt er med og at søknaden er innenfor reguleringsplan og at den oppfyller forskriftskrav og andre bestemmelser. Søknadsprosessen vil dermed gå fortere. Søker, byggeier og kommunen vil spare tid og penger. Det har vi allerede opplevd med digitalt nabovarsel som ble mulig fra i vinter, poengterer Fluer Vikre.

Les også: Nye klimakrav og nye muligheter

Programvarer må snakke samme språk

– Mange byggefirmaer er kommet langt med digitale byggesøknader, i motsetning til kommuner som laster ned søknadene og lagrer dem som pdf-er?

– Ja, vi ser at kommunene har en jobb å gjøre. Staten legger til rette for at de skal kunne motta søknadene, og flere private firmaer er i gang med å utvikle programvare som trengs for at de skal klare det. I kommunene er det nok forskjellig programvare for søknadsbehandling og for planverk, og de ulike programvarene må snakke samme språk for at digital søknadsbehandling skal gå greit.

Gevinsten er pressmiddelet

– Vil ikke departementet legge press på kommunene for å få en fortgang?

– Nei, departementet kan ikke tre noen slike løsninger ned over kommunene. KS (Kommunenes interesseorganisasjon) og kommunene må selv være i førersetet. Jeg tror at mulig gevinst som ligger i digitaliseringen, og ønsket om å bruke ressursene best mulig, vil føre denne utviklingen framover. Det kan nok dukke opp praktiske problemer, men de vil la seg løse i samarbeid mellom de involverte, mener Fluer Vikre.

Han er glad for regjeringens innsats for forenkling, og mener digitaliseringen i byggesøknader og saksbehandling vil være et godt bidrag til det.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *