– Lave prosentskontrakter er en hån, tordnet BNL-sjef Jon Sandnes.

– Vi gjøres til latter med 20 prosents kontrakter

– Byggenæringen blir gjort til latter om vi sier vi har fast ansatte i fulle stillinger, mens vi tilbyr 20 prosents kontrakter til innleide, advarte BNL-sjef Jon Sandnes på et godt besøkt seminar om innleie onsdag.

Nesten 100 medlemmer i bransjeforeningene i Byggenæringens Landsforeningen satt benket og hørte Sandnes minne om at hovedmodellen hos bemanningsbyråer var fast ansatte for bare ni år siden. Han mente det vi siden har sett, handler om dårlig planlegging i næringen og en bemanningsbransje som kan levere mange håndverkere på kort varsel.

Les også: Bemanningsbransjen anbefaler minst 20% kontrakter

Arbeidsgiver og arbeidstaker i tospann

Han fikk følge av nestleder i Fellesforbundet, Steinar Krogstad. Og det var knapt merkbar forskjell mellom hva arbeidsgiverrepresentanten Sandnes og arbeidstakerrepresentanten Krogstad sa om dagens svært utbredte innleie med lave stillingsprosenter i byggenæringen.

Steinar Krogstad, nestleder i Fellesforbundet.

– Om vi mener at vi skal ha dyktige medarbeidere, kan vi ikke tilby dem lave stillingsprosenter. Det vil være en hån! tordnet BNL-lederen.

– Lav stillingsprosent er bemanningsbransjens måte å omgå betalingsplikt mellom oppdrag og slik sikre seg lavere kostnader enn entreprenører og mesterbedrifter med fast ansatte, mente Krogstad.

Begge advarte mot at omgåelser av innstramminger i arbeidsmiljøloven kan føre til ytterligere innstramminger. – Partiet Rødt har allerede foreslått det, påpekte Sandnes.

– Fellesforbundet kan komme til å vedta det på landsmøtet til høsten, mente Krogstad og la til at det også kan bli vedtatt om det blir et annet stortingsflertall etter neste valg.

Les også: 5 prosents kontrakter undergraver Stortingets vedtak

Inviterer til standardheving

BNL og Fellesforbundet har allerede varslet at de vil jobbe sammen for å rydde opp i forholdene omkring innleid arbeidskraft i byggenæringen. – Statsbygg har meldt seg i dette samarbeidet, og vi vil gjerne ha med flere byggherrer som vil være med og sette en standard, appellerte Sandnes.

 

Forlenger fra prosjekt til prosjekt

Tre foredragsholdere gikk så gjennom reglene som gjelder for innleie etter endringene fra årsskiftet. At mange er usikre på reglene, er ikke bare onsdagens godt besøkte seminar et bevis for.

– BNLs jurister og rådgivere har i løpet av høsten holdt informasjonsmøter om reglene for mellom 800 og 900 personer rundt om i landet, fortalte advokat Iselin Bauer Seeberg i BNL.

Hun minnet om at noen firmaer kan havne i faresonen for å bryte loven ved innleie. Det kan være om de velger innleie for å dekke et permanent behov, for å teste ut en ansatt eller om kontrakt med en innleid stadig må forlenges fra prosjekt til prosjekt.

– Innleie fra kolleger som har en stillere periode, er fortsatt lov og det er noe mange gjør med god erfaring, sa hun.

Her er det en forutsetning at ikke mer enn halvparten av de ansatte blir leid ut og at utleie skjer innenfor bedriftens hovedbeskjeftigelse. Tømrerbedriften kan derfor leie ut tømrere, men ikke den IT-ansvarlige.

Like vilkår som faste

Rådgiver Iwona Kilanowska i BNL gjennomgikk krav om likebehandling av innleide og innleierens plikt til å følge opp den innleides lønns- og arbeidsvilkår. Hun minnet om solidaransvaret som gir den innleide rett til å fremme krav overfor entreprenøren i et prosjekt om han ikke får de lønns- og arbeidsvilkår han har krav på.

 

Mer risiko med innleide

Advokat Thorkil H. Aschehoug i BNL sørget for en tankevekkende finale.

– Innleiere må være bevisst ansvaret de har overfor innleide fra bemanningsbyrå. Innleide faller ofte mellom to stoler i HMS-arbeidet og er like utsatt for ulykker som andre i næringen. Sett fra HMS-sida, er det derfor høyere risiko knyttet til å ha innleide enn fast ansatte, konkluderte han.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *