(Arkivfoto: Byggmesteren)

Tilskudd til verdensarv

Hvert år får norske verdensarvsteder tilskudd over statsbudsjettet. I denne runden deles det ut over 54 millioner kroner til arbeidet med den norske verdensarven.

Klima- og miljødepartementet er øverste ansvarlige myndighet for oppfølgingen av verdensarven i Norge. Fordeling av tilskudd skjer via Riksantikvaren.

Les også: Tilskudd til fredete bygg i 2019

Stolt over bevaring

─ Norge har åtte fantastiske steder på Unescos verdensarvliste. Det skal vi som nasjon være stolte av. Lokalsamfunn og frivillige gjør en viktig jobb med å ta vare verdensarvverdiene på vegne av og til glede for oss alle. Jeg er sikker på at tilskuddene som gis fra Riksantikvaren til formidling, istandsetting og vedlikehold av verdensarvverdiene vil gi resultater både vi og kommende generasjoner kan glede oss over, sier klima- og miljøminister Ola Elvestuen.

Rjukan, Røros og Bergen

Industriarven i Rjukan og Notodden ble tildelt verdensarvstatus i 2015. Tildelingen i 2019 vil bli brukt til blant annet å følge opp/avslutte igangsatte prosjekter. Bergstaden Røros og Circumferensen får over 10 millioner kroner i 2019 som skal brukes til videreføring av de langsiktige ordningene knyttet til bygningsarv og arealskjøtssel i og rundt bergstaden, samt videreføring av noen nye formål i Circumferenskommunene.

Bryggen i Bergen er et av Norges verdensarvsteder. (Foto: Byggmesteren)

16 millioner kroner går til Bryggen i Bergen som fortsetter istandsettingsarbeidene der.

Hele den norske verdensarven får midler

Verdensarven i Vestnorsk fjordlandskap omfatter Geirangerfjorden i Møre og Romsdal og Nærøyfjorden i Sogn og Fjordane. Vestnorsk fjordlandskap får til sammen 1.9 millioner kroner i tilskudd. Verdensarvstedet Urnes mottar 750.000 kroner, mens bergkunsten i Alta i Finnmark får 4.000.000 også i 2019. I Finnmark står også de fire norske målepunktene på Struves meridianbue. Arbeidet med skjøtsel og formidling av Struves meridianbue mottar 1.400.000 kroner. Vegaøyan får 2 millioner i årets tildeling.

– Verdensarvstedene forteller viktige og spennende historier. Disse stedene er valgt ut fordi stedene har betydning for menneskers historie, også ut over Norges grenser.  Så min oppfordring til reiseglade er å legge turen innom et av de norske verdensarvstedene, sier vår nye riksantikvar Hanna Geiran.

Liste over tilskuddsfordeling til verdensarvstedene:

Struves meridianbue 1.400.000,-
Bergkunsten i Alta 4.000.000,-
Vegaøyan 2.000.000,-
Bergstaden Røros og Circumferensen 10.910.000,-
Vestnorsk fjordlandskap 1.900.000,-
Bryggen i Bergen 16.250.000,-
Urnes stavkirke 750.000,-
Rjukan-Notodden industriarv 17.200.000,-
Foreningen Norges Verdensarv 300.000,-
Samlet 54.710.000,-

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *