F.v. interiørarkitekt Stine Marie Stølsvik i Byggmester Stølsvik AS. Per Ingvar Stølsvik, dagleg leder i Byggmester Stølsvik AS, Eirik Holsen, prosjektleder i Byggmester Stølsvik AS. Edel og Rune Skilbrei, dagleg leiar/eigar. (Foto: Tormod Ytrehus, Firda)

Artikkelen ble publisert for over 1 år siden. Tekniske egenskaper, priser og andre fakta kan ha endret seg siden publisering.

Tegnet og bygget av Stølsvikene

– Skilbreibygget er en skikkelig oppkvikker for firmaet, sier byggmester Per Ingvar Stølsvik som bygget Naustdals flotteste næringsbygg – tegnet av datter og interiørarkitekt Stine Marie Stølsvik.

– Her hadde vi en byggherre som var ute etter noe spesielt, forteller byggmesteren fra Førde.

Fjell og vann i bygget

Maler Rune Skilbrei er en bedrift som byggmesteren kjenner godt fra før og har samarbeidet mye med. Da Skilbrei planla et nytt bygg med butikk og kontorer kontaktet han Stølsvik. Maleren mente at interiørarkitekt Stine Marie Stølsvik, datteren til Per Ingvar, kunne foreslå et bygg som var helt nytt i Naustdal.

– Dette kunne Stine fikse, sa Skilbrei. Så hun tok utgangspunkt i kommuneplanen for Naustdal som legger en rekke føringer for næringsbygg, sier Stølsvik.

– Formen på bygget gjenspeiler fjell og natur i området. Glassfasadene midt i bygget illustrerer elva og trebruken er også en del av dette, sier byggmester Stølsvik. (Foto: Byggmester Stølsvik)

Stine og far Stølsvik utarbeidet et grundig forprosjekt og tok opp dette med kommunen i en forhåndskonferanse.

Kommunen likte det de presenterte.

– De var veldig behjelpelige og omregulerte det eksisterende bygget – en eldre bensinstasjon – som ble revet. Med gode skisser og planer ble dette en grei prosess, sier byggmesteren.

– Fundamenteringen og bæringen til bygget bestemmer mye. Det er utgangspunktet du må ha, ellers kan det fort bli veldig dyrt. Hovedprosjekteringen fikk vi gjort i startfasen og det løste mye for oss, forteller byggmesteren. (Illustrasjon: Stine Marie Stølsvik)

Næringsbygget med en grunnflate på 500 m² skulle være noe helt nytt i byen.

– Naustdal har ikke noe lignende og ikke i Sogn og Fjordane heller, sier Stølsvik som mener at bygget og butikken gir et enda bedre omdømme for Sogn og Fjordanes største malerbedrift med egne ansatte.

Precut fra Pretre

Maler Skilbrei fikk så et konsept og prisoverslag fra Stølsvikene. Det ble akseptert.

– Vi begynte detaljprosjekteringen. Stine og jeg samarbeidet om dette og laget prosjektet sånn som det står i dag. Skilbrei har fått et bygg som er en blanding av bæring i stål, betong og precut i tre.

Stine Marie Stølsvik fikk tidlig ideen om hvordan bygget skulle være og holdt på sin visjon.

– Det var bare små endringer. Materialvalget utvendig var å lage dette mest mulig vedlikeholdsfritt, så her ble det valgt stående aluminium glattpanel fra Petal og luftet fasadesystem fra Sto av plater med puss, forteller Stølsvik.

Taket er en konstruksjon av gitterdragere med bæring av stål i midten. (Foto: Byggmester Stølsvik)

En viktig faktor ble Pretre og rådgiver Kjell Arve Bjørnstad. For Stølsvik ville bygge dette med precut.

– Vegger, utspring og en spennende takkonstruksjon ble løst på en glimrende måte av Pretre og Bjørnstad. Vi kunne montere dette sammen på plass som et byggesett. Veldig greit, sier Stølsvik og legger til at håndverkerne var avgjørende for det gode resultatet:

– Tømrere og byggeplassleder viste god forståelse og utførte eit godt arbeid.

(Foto: Byggmester Stølsvik)

– Taket er en konstruksjon av gitterdragere med bæring av stål i midten. Ytterveggene er i precut med bæring, mens utspringene, eller parpetene som vi kaller dem her, har bæring mot søylepunkter som går ned til bakken som også tar sin del av bæringen. De syv meter høye og «spisse» parapetene er sydd ihop med vegg og takkonstruksjonen, forklarer Stølsvik.

Både Pretre og Stølsvik fikk utfordret seg faglig med de syv meter høye parapetene: – Med slike dimensjoner er en avhengig av godt løfteredskap, firmaet har Manitou-trucker som var uunnværlige her, forteller Stølsvik.(Foto: Byggmester Stølsvik)

– Slipp til de unge i bedriften

Både far og datter synes det er flott at det finnes byggherrer som vil bygge slike bygg som prosjektet i Naustdal.

– Skilbreibygget har gitt god inspirasjon og erfaring for alle som de kan ta med seg videre i bedriften.

F.v. interiørarkitekt Stine Marie Stølsvik i Byggmester Stølsvik AS. Per Ingvar Stølsvik, dagleg leder i Byggmester Stølsvik AS, Eirik Holsen, prosjektleder i Byggmester Stølsvik AS. Edel og Rune Skilbrei, dagleg leiar/eigar. (Foto: Tormod Ytrehus, Firda)

– Stine og jeg jobber godt sammen: Jeg har erfaringen etter mange år i faget og Stine er frisk og nyskapende. Det blir en god kombinasjon, tenker jeg, sier Stølsvik.

– Det er utrolig kjekt at flere har lurt på om det er et større utenlandske arkitektfirma som står for dette, og at vi kan svare «neida, det er ei 27 år gammal jente frå Sogn og Fjordane», sier byggmesteren.

– Det har vært veldig bra for firmaet å få inn Stine. Vi har valgt å ta inn yngre krefter til flere poster i administrasjonen. De læres opp av Stine som og har praktisk erfaring fra byggeplasser, forteller byggmesteren.

– Tekkingen er gjort med isolering oppå kryssfineren og folietekking på toppen. Det gir en luftet konstruksjon under. I utgangspunktet er ikke andre etasjen innredet enda, tanken er at næringsbygget skal leies ut som næringsareal – men i Naustdal kan det ta tid å finne rett leietaker til dette, forklarer byggmester Stølsvik. (Foto: Byggmester Stølsvik)

– Stine har vært med på byggeprosjekter siden hun var tolv år. Hun hjalp til, vasket litt og så hvordan vi gjorde dette. Kanskje var det sånn hun fikk interessen til å gå videre i faget? Underveis i utdanningen har hun vært på byggeplasser i Irland og Bergen, noe jeg mener er veldig smart for en arkitekt – da kan du mer og deltar i bygget på en bedre måte, sier faren.

Butikken åpnet i september og har utsikt rett mot Nausta, en berømt lakseelv med besøkende fiskere fra hele verden. (Foto: Byggmester Stølsvik)

Byggmesterbedriften har hatt og har nå flere prosjekter gående der Stine Marie Stølsvik tegner og prosjekterer.

– Hun står virkelig på og tilfører byggene nye ideer. Da blir det sånn vi vil ha det, sier en stolt byggmester Per Ingvar Stølsvik.

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *