Kjemiske produkter som skal herde eller tørke kan avgi gasser med skadelige stoffer. Håndverkeren kan bruke verneutstyr for å beskytte seg, det kan ikke de som bor i huset. (Foto: Torbjørn Tandberg)

Er det bra for helsa di, er det bra for kunden

Velger du produkter som beskytter helsa di, får boligeieren et bedre inneklima. Hørte vi vinn-vinn?

Mange produkter håndverkere bruker ofte, kan inneholde farlige stoffer som kan skade helsa , miljøet og påvirke inneklimaet i en bolig etter at den er pusset opp. Særlig gjelder det kjemiske produkter som skal herde eller tørke, for eksempel lim, fugemasse, fugeskum og avrettingsmasse. De kan avgi gasser med skadelige stoffer, og det kan skape problemer for flere enn deg som gjør selve jobben.

– Dette går også ut over boligeier, for avgassingen kan vare i uker og måneder, poengterer Sverre Holøs, seniorforsker og inneklimaekspert i SINTEF Byggforsk.

Lukt kan skremme kunden

En god start for å unngå verstinger kan være å bruke luktesansen.

– Hvis det lukter, er det grunn til å være skeptisk, sier Holøs. Det blir gjerne kunden også. For selv om kjemiske produkter sjelden er synlige når boligen er ferdig bygget eller rehabilitert, kan lukter fortsatt merkes godt.

– Boligeiere som kjenner lukt, begynner gjerne å google og blir bekymret, poengterer Kai Gustavsen, fagsjef inneklima i Norges Astma- og Allergiforbund. Særlig småbarnsforeldre har blitt mer opptatt av dette, ifølge Gustavsen.

 

 

Velg vekk problemet

Utfordringene med avgassing stopper ikke ved det som lukter.

– Hvis det ikke lukter, er det fremdeles grunn til å være skeptisk, understreker Holøs. Det gjelder både hva håndverkeren selv utsettes for, og hva boligeier utsettes for. Avgassinger er størst rett etter bruk, og avtar over tid.  Mens håndverkere kan bruke riktig verneutstyr som beskytter dem når de gjør jobben, har ikke boligeieren noen beskyttelse når en nyoppusset bolig tas i bruk.

– Hvis det svir i øynene når du egentlig skal overlevere, skal du be kunden om å komme igjen om tre uker? Det er bedre å velge produkter som avgasser lite, poengterer Holøs.

Se etter «lavemitterende» produkter

Derfor gjelder det å snu boksen eller tuben og sjekke innholdet. Produkter som avgasser lite, kalles lavemitterende. Er et produkt merket lavemitterende, er det bra for boligeierens inneklima. Men det betyr ikke automatisk lav avgassing mens du gjør jobben.

Les hele artikkelen på dibk.no

Les også: Snu boksen! Slik unngår du gift på jobben

150 på fagtreff

Dibk arrangerer i høst en serie fagtreff om hvordan produkter uten helse- og miljøskadelige stoffer ikke bare er bra for håndverkernes egen helse, men også for boligeieren som får et bedre inneklima. Torsdag er turen kommet til Byggmakker Skattum på Lillehammer der 150 fagfolk deltar.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *