(Illustrasjonsfoto)

80 000 kroner i bot for 1 cm feil

Eg viser til artiklane «Ikke plass til skjønn i høyden» og «Mener at overtredelsesgebyr virker» i Byggmesteren nr. 9-18, skriver byggmester Ingvar Serigstad.

Avstand frå vegg skal vere 0,30 m nå.  Før var det 0,3 m. Eg fekk då stengt byggeplass pga at stillas stod 34 cm frå vegg.  Matematisk og normalt er dette 0,3 m. Arbeidstilsynet lager eigne regler.

Les også: Mener overtredelsesgebyr virker

Så har me jo boliger me nå må tilleggsisolere. Eg vil helst bruke stillas for det er sikrest. Lift med hydraulift og slikt, har meir risiko dersom noko ryk.
Du må nå montere stillaset 20 cm frå vegg for å ha 30 cm når veggen er rein. Så isolerer du den med 15 eller 20 cm pluss. Dermed er du i stillaset og må ned med det og opp på nytt. Kven må ta kostnaden? Er det rart me blir dyrare enn østeuropere?

Ingvar Serigstad. (Foto: Privat)

Så kan me jo nytta grind på innsida. Då er det risiko for å få handa i klem mellom drill og grind. Med den krafta det er i ein batteridrill, trur eg det er lite hand att.

Er òg eit anna stort problem ved montering av NorDan utadslående vindu der me nytter karmskrue. Vinduet går i stillaset og me kjem ikkje skikkelig til med skrue og drill i øvre hull. Ja, vi kan nytte forlenger på bitsholder, men…..
Reglane er laga for teoretikere.

Det at eg som er 190 cm høg og med hjelm må gå bøyd i stillas, betyr ingenting for Arbeidstilsynet. Tenk på den ekstra belastninga rygg og kne har fordi eg ikkje kan gå rett!
Bank i bordet. Etter å ha vore med ute på byggeplass i over 50 år, har eg aldri ramla ned. Me har ikkje hatt fallulykke hjå oss dei godt siste 50 åra. Det var ei lita ulykke, eg trur det var i 1966.  For dårligt montert trestillas på ei lågløe.

Les også: Flere får overtredelsesgebyr

I 1970 fekk me stålstillas som Arbeidstilsynet seier er ulovlig aluminiumsstillas. Leverandøren seier det er stål og lovligt.

Sovner du bak rattet i bil og kjører i tunellveggen, får du kr 8 000 i bot.

Det er 10 gonger meir i bot dersom stillaset står 1cm feil.

Rimer dette?

 

 

4 kommentarer til “80 000 kroner i bot for 1 cm feil

 1. Tror ikke noe på at det ble gitt bot på 80.000.- for en cm for langt fra vegg. Hvem har fått det?

 2. Har vært borti det samme med stilas Har bestandig målt fra ramma/spiret inn til veggen 0,3m Men det skal måles fra plattene. Så på en tungstilase der plattene ligger over vangene, skal man ha 0,3m fra platten Så å måle i fra spira blir fullstendig feil har jeg fått beskjed om. Men på en lettstilase, så ligger plattene imellom blokkene, der kan man flytte platten noe sideveis, så da får man også ett problem med 0,3 m

 3. De som prøver å være seriøse – ønsker også god sikkerhet for sine ansatte. La oss arbeide under lover og regler som synes gode. Maktarroganse og statuering av eksempler – virker bare mot sin hensikt dersom det rammer de som gjør alt de kan for å følge lover og regler.
  Det er så mange som ikke engang forsøker – gi de som prøver å følge lover og regler en sjanse – gjerne en advarsel – men ikke benytt sjansen til å statuere eksempler – her er det så mange som har mange svin på skogen – og ikke engang forsøker å følge lover og regler. Slik er det i trafikken – der får man prikker, og om det gjentar seg – nye prikker for etterhvert å ende med inndragelse av førerkortet.
  Det synes og kjennes langt mer rettferdig og riktig!

 4. Det er på høy tid å vurdere arbeids ulykker på 60 og 70 tallet med dagens og ikke minst faglært arbeidskraft og ikke .
  Jeg mener at folk som skal jobbe i Norge bør kunne norsk regelverk og at ikke det er arbeidsgiver som må ha all opplæring.
  Og ikke minst 1cm dif på stillaser spiller noen rolle hva i H driver arbeidstilsynet med. Ja en kan lure jeg skjønner det er enkelt å ta di enkle sakene en di kompliserte. Hura for samfunns trygghet i bygge bransjen……..

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *