(Foto: Anti/ Jens Haugen/ Moelven)

Siste bjelke heist på Mjøstårnet

Verdens høyeste trehus blir 85,4 meter høyt og over fire meter høyere enn først planlagt.

Her er historien om hvordan verdensrekorden ble løftet til nye høyder.

Les også: Monteringsstart for Mjøstårnet

Så høyt som mulig

– Når vi først skal bygge verdens høyeste trehus i Brumunddal. Hvorfor ikke gjøre det så høyt som mulig? Det var budskapet fra den visjonære byggherren Arthur Buchardt i AB Invest til Moelven.

Da var byggearbeidet på det 18 etasjers høye Mjøstårnet i Ringsaker kommune godt i gang, med mål om å bli 81 meter.

– Vi liker jo en utfordring, og sammen med totalentreprenør HENT og ingeniørene i Sweco startet vi på oppgaven med å finne ut hvordan vi skulle få dette til, forteller Rune Abrahamsen, direktør i Moelven Limtre.

Rundere i kantene

Løsningen var å la toppkonstruksjonen med pergolabjelker strekke seg 4,4 meter høyere, slik at totalhøyden på bygget ble 85,4 meter. For å få til dette måtte pergolabjelkene på toppen være avrundet for å redusere vindbelastningen.

I utgangspunktet var disse tenkt å være rektangulære.

– Vindkreftene på toppen av bygget blir holdt i sjakk av fundamentet på bygget, og disse må jo stemme overens. Ved å runde av kantene på bjelkene fikk vi strekt konstruksjonen til 85,4 meter. Prinsippet er kjent fra flaggstenger, de er jo avrundet for å redusere vindkreftene , forklarer Abrahamsen, og roser samarbeidet med Sweco, Aanesland Fabrikker A/S og totalentreprenøren HENT.

– En verdensrekord blir sjelden til uten et stort team. Det er stas å sette en så solid rekord, sier prosjektleder Erik Tveit i HENT.

annonse

Inspirert av Parisavtalen

Ideen til Mjøstårnet kommer fra byggherre Arthur Buchardt. Han forteller at han fikk ideen til bygget da norske politikere oppfordret om å tenke mer temaene klima, kortreist og bærekraftig. Buchardt ble direkte inspirert av Parisavtalen og forpliktelsene om å redusere Co2-utslipp.

– Den utfordringen tok jeg bokstavelig, og uten å spørre politikerne gjorde jeg noe med det. Å bygge med tre er å bidra til en bedre verden å puste i. Poenget med Mjøstårnet er også å vise hva treindustrien i Ringsaker har av kompetanse og produkter. Dette er et levende eksempel på hva som er mulig, hva vi har, og hva vi kan i Ringsaker, sier Buchardt.

Mjøstårnet blir åpnet i mars 2019. De 18 etasjene vil inneholde kontorlokaler, hotell, restaurant, leiligheter og et badeanlegg

 

 

 

Likte du denne artikkelen? Abonner på fagtidsskriftet Byggmesteren og få bladet fullspekket med lesestoff rett i posten.

Trykk her for priser og bestilling!

Kommenter

Del denne artikkelen