Ragni Flagstad (19) fra Stovner i Oslo er tømrerlærling hos JM Norge AS. (Foto: Privat / Kuben vgs)

– Tømreryrket passer godt for kvinner

Ragni Flagstad hadde nesten ingen erfaring med trearbeid eller bygging. Likevel valgte hun yrkes- og studiekompetanse innen byggfag (YSK) på Kuben og ble tømrerlærling hos JM Norge.

Her skal hun og andre kvinner bidra til at JM når sitt ambisiøse mål om 20 prosent kvinnelige håndverkere i år 2030, skriver JM Norge.

Les også: Sørlandets første kvinnelige byggmester

Ville jobbe praktisk

Ragni gjennomfører en fireårig utdannelse i studiespesialisering med fagbrev (YSK) på Kuben og er ferdig tømrer til sommeren. Det har imidlertid ikke alltid vært selvsagt at hun skulle satse på byggebransjen.

– Mine venninner har stilt meg spørsmålet, hvordan kom du i det hele tatt på det?, forteller Ragni.

Ragni valgte bygg fordi hun hadde lyst på noe mer praktisk. Hun tenkte at det ville være kjedelig med vanlig 3-årig videregående, men fulltid realfag i tillegg til fagbrevet som tømrer er et ganske tøft løp.

– Det mest krevende er at vi jobber av og på. Vi jobber tre uker og er på skolen i to uker. Det å holde tritt med fag som matte og fysikk mens du jobber er tøft. Vi har dårligere tid enn de som tar studiespesialisering alene. Dette er mer komprimert, sier Ragni videre.

Gode fremtidsutsikter

Ragni liker å se finishen av det hun jobber med, og synes bl. a. oppsetting av innervegger er effektivt og tilfredsstillende arbeid.

– Du kommer inn i et stort betongrom og setter opp veggene, selve grunnkonstruksjonen, og når du går for dagen er det plutselig blitt en leilighet, beskriver Ragni entusiastisk.

– Når du går for dagen er det plutselig blitt en leilighet.

Ragni forteller at hun er svært fornøyd med JM som bedrift i sin helhet, og ser på tømreryrket som trygt. (Foto: JM Norge)

Hun tror ikke jobber på byggeplass forsvinner med det første:

– Jeg er ung og har alle dører åpne, men jeg vet at uansett hva jeg gjør og hvor jeg ender opp yrkesmessig i livet så er det jeg har lært her veldig verdifullt. Jeg har tenkt litt på arkitekt, og tenker at det er fint med fagbrevet i bunnen, sier Ragni.

Positivt med jenter på byggeplassen

JM skriver at selskapet merker positiv effekt av å ha med kvinnelige kolleger på byggeplassen. Det gjør noe med hele tonen, og jentene er like flinke som gutta.

Ragni ser heller ingen hindring i å være jente på byggeplass.

– Jeg har heller ikke tenkt på det som en utfordring. De som er med i JMs fadderordning er flinke til å gi konstruktive tilbakemeldinger. Men man kan lære masse av dem som ikke gir så mye tilbakemeldinger også, understreker Ragni.

Tømreryrket er enda et tradisjonelt mannsyrke, men det er det ingen grunn til. Ragni forteller at hun tror at det er like krevende å være helsearbeider som tømrer, både fysisk og mentalt. Kanskje til og med tyngre. Tømrerfaget er dessuten godt betalt og burde være et mer opplagt valg for jenter.

– Det handler om å ikke være for skeptisk til seg selv, vi må gi mer selvtillit til jenter generelt. Tanker, drømmer og idéer starter i barndommen. Dette må normaliseres gjennom kvinnelige forbilder på et tidlig tidspunkt, sier Ragni Flagstad engasjert.

Slik kan flere jenter rekrutteres

Til rektor på Kuben videregående skole sier Ragni Flagstad dette om hva som trengs for å øke andelen jenter i byggfagene:

-Jeg tror det må endringer til langt utover hva Kuben kan få til. Et av de viktigste tiltakene tror jeg er å begynne med faktisk seriøs sløyd og kunst og håndverksopplæring i grunnskolen. Det må til for at elever som ikke har foreldre med håndverkerbakgrunn skal vite litt mer om hva de går til. I dag mener jeg at byggfagene er et nedprioritert område, og det synes jeg er synd. Jeg tror også vi må ha en generell holdningsendring i hele folket som gjør at tanken på at menn kan bli sykepleiere og kvinner bli tømrere ikke er rar eller uvant lenger. Skal det skje må flere jenter vise vei ved å ta valget og blir fagarbeidere innen bygg- og anleggsteknikk, sier Flagstad.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *