Bygninger i massivtre er en voksende trend i Norden, og Norge er ikke noe unntak. (Foto: Rockwool)

Brannsikker fasadeløsning

For kort tid siden åpnet Norges største pleiehjem i massivtre, et matrialvalg som stiller høye krav til brannsikkerheten og fasadeløsning.

Dette gjorde at byggherren valgte å isolere bygningen med steinull fra ROCKWOOL

Les også: Vår mest spesielle jobb!

Det største byggeprosjektet i Frogn kommunes historie og Norges største pleiehjem i massivtre, ble for kort tid siden ferdigstilt. Pleiehjemmet Ullerud Helsebygg, som ligger i Drøbak, er bygd som et passivhus og har fått miljøklassifiseringen Very Good av BREEAM-NOR.

(Foto: Byggmesteren)

Kombinasjonen av passivhus, trebygg med flere etasjer samt høy miljøklassifisering, stilte store krav til både brann- og isolasjonsløsningen foruten produktets miljøegenskaper. Dette var krav som ROCKWOOL kunne tilfredsstille med fasadeløsningen REDAir FLEX.

Store krav til bygningsmaterialene

Siden bygget er av massivtre og samtidig et pleiehjem, hvor over hundre eldre personer skal bo, har brannsikkerheten hatt en høy prioritet. Det har derfor vært avgjørende for valg av materialer at de har hatt høyest mulig brannsikkerhet for å beskytte både beboere og bygningen i tilfelle av brann:

(Foto: Byggmesteren)

– Til byggingen av Ullerud Helsebygg ble det, på grunn av trekonstruksjonen, stilt krav om en ubrennbar fasadekledning og isolasjon. Derfor valgte totalentreprenøren fasadeløsningen REDAir FLEX, som både oppfyller de høye brannkravene og som er raskt, enkelt og fleksibelt å arbeide med – både på byggeplassen og ved prosjekteringen. Dette er viktig for oss, forteller arkitekt og ingeniør Jørgen Andreasson fra BAS Arkitekter, som har vært ansvarlig for detaljprosjekteringen av Ullerud Helsebygg.

annonse

Utover at REDAir FLEX er brannsikkert og gir en effektiv byggeprosess bidrar fasadesystemet, siden det er uorganisk og fuktavvisende, også til et optimalt inneklima.

Naturlig løsning til bæredyktige bygg

I takt med at bygg i massivtre, som Ullerud Helsebygg, reises oftere og oftere, stiller også byggherrene strengere krav til de andre materialene som skal inngå i bygget. Her kan produkter og systemløsninger fra ROCKWOOL bidra til å gjøre bygget mer bæredyktig.

(Foto: Rockwool)

– Steinullens unike innebygde egenskaper passer naturlig inn i fremtidens bæredyktige bygg på flere nivåer. Steinull er basert på stein, et naturlig og fornybart materiale som bevarer sin funksjon i hele byggets levetid. Ved endt bruk kan det resirkuleres til nytt materiale og brukes videre i nye bygg, sier Christer Engelstad, konsulent hos ROCKWOOL Norge.

 

 

Likte du denne artikkelen? Abonner på fagtidsskriftet Byggmesteren og få bladet fullspekket med lesestoff rett i posten.

Trykk her for priser og bestilling!

Kommenter

Del denne artikkelen