Danskene har skjønt det. (Illustrasjonsfoto: Dansk Byggeri)

Danskene gjør ROT-fradraget permanent

Boligjobordningen får fast plass i statsbudsjettet, noe som gir samfunnet milliarder i ekstra skatteinntekter og sikrer mange nye lærlingplasser, sier Dansk Byggeri.

Nabolandets nye finanslov fjerner mye usikkerhet blant forbrukere og håndverkere, sier bransjeforeningen Dansk Byggeri.

Les også: I Danmark kjenner alle til ROT-fradraget og Fornuftig grønt ROT-fradrag

For fornuftig til å fjernes

Fremover vil Danmark bruke ca 445 millioner danske kroner i året på å videreføre BoligJobordningen. Det innebærer at en forbruker kan trekke fra minst 18.000 kroner på skatten – blant annet når de får utført ulike rehabiliteringer eller oppgraderinger av boligen sin.

Dansk Byggeri mener at fradragene fjerner svart arbeid for milliarder og samtidig sørger for viktige læreplasser i håndverkerbedriftene.

– Vi gleder oss over at avtalepartiene i Folketinget har realisert danskenes store ønske om å bevare håndverkerfradraget. Det er et rungende ja til å gi folk en hjelpende hånd med å vedlikeholde boligene deres, bekjempe svart arbeid og skape flere læreplasser, sier administrerende direktør Lars Storr-Hansen i Dansk Byggeri.

Flere bransjeforeninger i Danmark tror at enda flere forbrukere nå vil benytte seg av skattefradraget, for eksempel når de lar faglærte etterisolere og energieffektivisere boligen sin.

Forbrukerne får nå bedre tid til å planlegge tiltakene – tidligere har det stadig vært spådd at fradraget skulle kuttes under budsjettkrangler. Nå fjernes den uroen og det er bare positivt.

Fjerner mye svart arbeid

Danskenes ROT-fradrag har bevist at ordningen er et sjeldent effektivt verktøy mot svart arbeid i privatmarkeder:

Siden fradraget ble innført som en prøveordning i 2011 er det svarte markedet for kjøp av håndverker- og servicetjenester redusert med 8,6 milliarder danske kroner, ifølge data fra Rockwoolfondet.

Den reduksjonen har gitt det danske samfunnet ca 1,5 milliarder flere skattekroner, uttaler Dansk Byggeri.

– Regjeringen fikk likevel gjort plass til både hjemmehjelp og håndverkertjenester i ordningen. Det er i seg selv godt håndverk. Men jeg vil si særlig takk til Dansk Folkeparti, som hele tiden har skjønt at fradraget ikke handler om å øke aktiviteten i byggebransjen, men om å vedlikeholde folks boliger, redusere svart arbeid og sikre læreplasser, sier Lars Storr-Hansen.

 

 

2 kommentarer til “Danskene gjør ROT-fradraget permanent

  1. Norske politikere vil jo ikkje ha ROT frådrag. Langt betre med svart arbeid meine jo dei.

  2. Ikke tvil om at det er dyrt å vedlikeholde boliger om man trenger «fagfolk», så en slik ordning kunne vært med på å komme problemet til livs. Men jeg er redd for at i dette landet som er kjent for å bruke mest penger på unødvendig renovering/restaurering i stedenfor reparering/vedlikehold ikke blir fulmedisinert. Kan ta et eksempel; Matrial til vinduer var før i tiden var av utvalgt god kvalitet og med godt vedlikehold (og respekt for godt håndtverk) holbar i 100 vis av år. Dagens vinduer er produsert av fosmaterial med en levetid på maks 30-40 år uansett hvordan de vedlikeholdes. Så med den ukyndigheten og reklamepresset vi har i dag der att skal være nytt og glatt har vi et oppussingshysteri som er med på å fremme svart arbeid. 50 70% av det som skiftes ut er unødvendig, godt vedlikehold og normal kunnskap hadde vert nokk til å ungå store unødvendige utskiftninger.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *