De aller fleste boligeiere har god kjennskap til tilskuddsordningen. (Illustrasjonsfoto: Dansk Byggeri)

I Danmark kjenner alle til ROT-fradraget

Nesten alle danske boligeiere kjenner til landets ROT-fradrag, Boligjobordningen, og halvdelen har brukt den.

Men energiselskapenes tilskuddsordninger er derimot langt mindre kjent og brukt. Det viser en ny YouGov-undersøkelse blant boligeierne i landet, skriver bransjeforeningen Dansk Byggeri.

Les også: Rekordbruk av ROT-fradrag i Sverige og Lite effekt av tiltak som skal redusere energibruken i bygg

91 prosent

Hvert år kan alle voksne over 18 år i en husstand trekke fra «grønne» håndverkstjenester for inntil 12 000 kroner fra skatten sin. Ifølge undersøkelsen kjenner hele 91 prosent til ordningen og halvparten av disse har brukt fradraget.

– På tross av endringer, midlertidige stopp og usikkerheten dette medfører, er Boligjobordningen blitt en ordning som boligeierne har tatt til seg og som de også er trygge på å bruke, sier direktør i Dansk Byggeri, Torben Liborius. (Foto: Dansk Byggeri)

Danmark har mange tilskuddsordninger til energirehabiliteringer, men det er ROT-fradraget som folk flest kjenner til. Ordningene som tilbys av offentlige og private energiselskaper har lavere kjennskap: 64 prosent kjenner til en eller flere av disse ordningene, og 14 prosent har brukt en.

 

annonse

Samle tilskuddsordninger

– Det er mange som har hørt om ordningene, men de vet ikke hvordan man som boligeier får del i de tilskudene. Derfor vil det være fornuftig å tenke nytt rundt de mindre kjente ordningene og samtidig styrke den mest kjente og brukte, sier Laborius.

Danske boliger står for 40 prosent av energibruken i Danmark. Laborius mener at Danmark bør øke fradraget til svensk nivå (opptil 50 000 kroner).

– Boligjobordningen er kjent av alle og halvparten har brukt ordningen. Derfor er det opplagt at ordningen blir permanent og man bør overveie om den ikke skal gjøres enda mer attraktiv som for eksempel i Sverige, sier direktøren i Dansk Byggeri.

(Illustrasjon: Dansk Byggeri)

I samme undersøkelse sier 21 prosent av huseierne at de har konkrete energirehabiliteringsprosjekter som vil bli gjennomført, hvis de fikk et tilskudd i samme størrelse som den svenske ordningen.

 

Du kan lese mer om denne saken i Dansk Byggeri`s energianalyse side 25-27 (pdf).

 

Kommenter

Del denne artikkelen