Kommunalminister Jan Tore Sanner presenterer en forlenget overgangsperiode for representanter for byggenæringen.

Sanner svarer med forlenget overgangsperiode

Kommunalministeren tar byggenæringens kritikk mot sentral godkjenning til følge og innfører en forlenget overgangsordning for kvalifikasjonskrav til 2020. Nå vil han få ryddet opp i godkjenningsordningen.

– Vi setter nå i gang et større arbeid med å rydde i et 20 år gammelt regelverk, og forlenger overgangsordningen for sentral godkjenning for foretak med to år, sa kommunalministeren i møte med representanter for byggenæringen og pressen mandag formiddag.

Les også: Sentral godkjenning: ikke krav til egne ansatte med fagbrev

– Vi setter også ned et hurtigarbeidende ekspertutvalg som skal se helhetlig på verktøyene vi har for å sikre god byggkvalitet og arbeidet mot useriøse aktører, sa Sanner.

 

 

En forlenget overgangsordning betyr at reglene for utdanning og praksis skal gjelde som før de nye kravene ble innført i 2016.

Dermed er det ikke bare formell kompetanse som skal gjelde, men også foretakenes realkompetanse.

Les også: Dibks kompetanseslipp skaper storm

Julegave til næringen

Denne vendingen ble mottatt med unison glede av representantene for bygg- og anleggsnæringen. – Den beste julegave mange i næringen kunne få, fastslo Julie Brodtkorp som leder Maskinentreprenørenes Forbund.

– Det er godt at kommunalministeren er kommet til en sånn konklusjon, sa Jon Sandnes, adm.dir. i Byggenæringens Landsforening. Han oppfordret myndighetene til å skape ro og være kreativ i det videre arbeidet. Bedriftene trenger ro og forutsigbarhet fordi det tar lang tid å rigge seg til et marked, sa han.

Les også: Glad for at næringen er lyttet til

 

Sikre kompetanse der det bygges

– I arbeidet med en framtidig godkjenningsordning, må det tenkes nytt, og det er viktig at kompetansen sikres der det bygges, ikke bare i foretaket, understreket Frank Ivar Andersen, daglig leder i Byggmesterforbundet.

– Jeg regner derfor med at en forlenget overgangsordning som kommunalministeren presenterer nå, også gjelder endringen Dibk presenterte i begynnelsen av november om at det ikke lenger skulle stilles krav til egne ansatte fagarbeidere i foretakene.

Les hele pressemeldingen Statsråd Sanner starter rydding i regler for å få effektive verktøy mot arbeidslivskriminalitet

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.