Illustrasjon av K-bjelke Plus. (Foto: Kjeldstad)

Ny limtrebjelke med økte muligheter

Kjeldstad Trelast lanserer sin kraftigere limtrebjelke ”K-Bjelke Plus” under Bygg Reis Deg.

– Med denne innovative kraftkaren kan det skapes bygg med nye romløsninger og forbedrede miljøgevinster, sier salgsingeniør Tom Helge Stubbe.

Avansert teknologi

Med produksjon av K-Bjelke Plus går Kjeldstad Trelast videre i den grønne sirkulærøkonomien. Den nye limtrebjelken er utviklet i samarbeid norsk forskningskompetanse, og blir produsert med lokal industrikompetanse og kortreist gran fra de trønderske skoger.

– K-Bjelke Pluss er en videreutvikling av vår serie med K-bjelker og K-stendere, sier driftssjef Frode Edvardsen.

– Det er en skikkelig kraftkar vi introduserer for byggenæringen under Bygg Reis Deg, forteller salgsingeniør Tom Helge Stubbe.

Edvardsen forteller at årsaken til at innovasjonsbedriften Kjeldstad Trelast kan produsere en så sterk limtrebjelke skyldes at selskapet bruker avansert teknologi i styrkesorteringen av trelasten. (Foto: Kjeldstad)

– Råvaren til den nye limtrebjelken er en blanding av premium kvalitet trevirke av svært høy verdi,  kombinert med deler av tømmerstokken som normalt ville blitt brukt til dårligere kvaliteter av lav verdi. Dessuten tar vi hånd om hele prosessen, fra tømmerstokken kommer inn på tomta til ferdige bjelker, samt fra 3D-produksjon hos prosjekterende til levering av ferdige konstruksjonspakker.

Konstruksjonspakkene leveres i henhold til tegninger fra kunde, som kan omfatte alt fra garasjer, hus, hytter, barnehager til store leilighetsbygg, sier Stubbe.

Nye muligheter for bygg

K-Bjelke Plus er utviklet i et nært samarbeid mellom Kjeldstad Trelast, Norsk Treteknisk institutt, næringsklyngen Arena Skog i Trøndelag og Innovasjon Norge. Stubbe forteller at bjelken er fremstilt for å gi byggherrer, prosjekterende og utførende nye og mer fleksible muligheter i utformingen av fremtidens bygg.

annonse

– K-Bjelke Plus vil med sin styrke og lange spenn kunne benyttes til å lage bedre romløsninger, uten at dette går på bekostning av kvalitet på gulvene. Dessuten vil byggherren oppnå flere, reelle miljøgevinster som kan tas med inn i miljøregnskapet til byggene som reises, og rehabiliterte. Dette skyldes eksempelvis at bruken av stål kan byttes ut til fordel for kortreist trevirkesom  har langt lavere produksjonsmessig klimabelastning, sier  Stubbe.

Standard og skreddersøm

Stubbe forteller at en annen fordel med alle K-bjelkene er at selv om produksjonsprosessen er standardisert, kan bjelkene leveres etter kundens behov. Arkitekter og utførende kan bestille standard K-bjelker og K-Bjelke Plus fra fabrikk etter mål som de selv ønsker.

Opticut er en sag som kapper ut uønskede virkesfeil i trelast før det limes til en K-bjelke. (Foto: Kjeldstad)

K-bjelke Plus er en videreutvikling av K-bjelker til Kjeldstad Trelast. Forskjellen er at Plus-varianten tåler lengre spenn, som betyr at det åpner seg nye muligheter innen rom- og planløsningene.

På samme måte som K-bjelker og K-stender er K-Bjelke Plus produsert med sammenlimte lameller, fra spesielt utvalgt trevirke med ekstra lavt fuktinnhold.

Tekniske fakta:

Samtlige K-produkter fra Kjeldstad Trelast vil derfor ha en stabilitet og retthet som langt overgår andre konstruksjonsmaterialer i tre. Det nye er at Plus-varianten benytter spesielt utsortert trevirke i de ytre lamellene, noe som gir bedre styrke.

Hundegger sag freser spor i en svill som angir hvor stenderen skal plasseres ved bjelkebakke . (Foto: Kjeldstad)

K-bjelke Plus har samme dimensjon som standard K-bjelke 48 x300 mm, men på grunn av styrken til K-bjelke Plus kan den benyttes i lengder opp til 470 cm over ett felt.

 

Likte du denne artikkelen? Abonner på fagtidsskriftet Byggmesteren og få bladet fullspekket med lesestoff rett i posten.

Trykk her for priser og bestilling!

Kommenter

Del denne artikkelen