I sommerparadiset Tjøme har flere reagert på hvordan noen utbyggere fikk godkjent sine prosjekter. (Illustrasjonsfoto: Visit Tjøme)

Tjøme gransker sin byggesaksavdeling

Idag får Tjøme kommune granskningsrapporten om lederen i byggesaksavdelingen som påtok seg private oppdrag i en årrekke.

Er det lovlig for en byggesaksleder å bygge hus og hytte for private kunder, samtidig som man leder byggesaksavdelingen i en kommune? Det får kommunen kanskje svar på av gransker BDO idag.

Privat gransker

Hytteeier Tom Ravndal skal ha av mye æren for at granskningsrapporten nå legges frem. Han varslet kommunen for lenge siden om det han mente var kritikkverdige forhold i behandlingen av byggesaker i Tjøme kommune.

Ravndal undersøkte selv 70 byggesøknader fra arkitektfirmaet Rune Breili & Partnere AS over en periode fra 2011 og fram til nylig. Han fant ut at alle fikk en positiv innstilling fra administrasjonen. Disse oppdragene er sendt inn på vegne av meget ressursterke hytteiere i Tjøme og Hvassers strandsoner.

Hytteeier Tom Ravndal er opptatt av at strandsonen ikke skal bygges unødvendig ned. (Foto: Privat)

–  Jeg har oppdaget at samtlige byggesøknader er gitt en positiv innstilling fra administrasjonen. Dette er oppsiktsvekkende tall og unormalt. Vi må ikke glemme at dette gjelder søknader om å bygge i strandsonen som i utgangspunktene ikke er lov, sa Ravndal til Tønsbergs Blad i juni.

 

Byggesakssjefen bygget og bestemte

I sakene Ravndal gjennomgikk og som BDO har gransket er det ofte den suspenderte byggesakslederen eller tidligere byggesaksleder Harald Svendsen som har vært saksbehandler. Svendsen jobber nå som seniorrådgiver hos Breili Arkitekter. Byggesakslederen jobbet som daglig leder i arkitektfirmaet fra 2010–2013.

Ifølge NRK og kommunen avklarte daværende byggesaksleder Svendsen med kommunen at han startet eget firma i 1999, et år etter at han begynte i kommunen.

– Ja, det var vi klar over. Jeg og rådmannen tok en prat med ham om det. Han fortalte at firma hans var sovende, ikke i aktivitet. Han sa han måtte ha det for å ikke miste sin entreprenørautorisasjon og sentralgodkjenning, sier kommunalsjef Gunnar Rougnø.

Men firmaet var svært våkent og gikk snart igang med utbyggingsprosjekter i egen og andres regi:

I 2003 kjøpte han en tomt i Kikutveien på Tjøme. I 2004 søkte han kommunen om byggetillatelse til å oppføre en bolig og garasje med samlet bruksareal på 297,8 kvadratmeter, skriver NRK Vestfold.

Firmaet er oppført som tiltakshaver og ansvarlig søker, og la eiendommen ut for salg før iverksetting. Huset var ferdig mai 2005, prislappen var 2. 700 0000 kroner.

I 2007 søkte firmaet om ansvarsrett for å bygge en hytte og en ny vei til en hytte for en kunde fra Nøtterøy i Nore og Uvdal kommune. Firmaet fikk ansvar for hele tiltaket. Ferdig attest ble gitt mars 2016. Da var Svendsen fortsatt byggesaksleder i Tjøme kommune.

I 2008 startet han å jobbe med en dispensasjonssøknad for en kunde i Horten kommune. I 2009 søkte firmaet hans om bruksendring og endret fasade for to bygårder i Torggata i Horten. Mars 2010 jobbet han fortsatt med saken.

Juni 2010 søker Ing H Svendsen på vegne av en kunde på Nøtterøy, om å bygge anneks i Nedre Fjærholmvei. Firmaet hans får ansvar for hele tiltaket. September 2013 søkes det om ferdigattest.

 

Rådmannen uttalte i forkant av granskningsrapporten at det blir nødvendig å gå gjennom dispensasjonssøknadene den suspenderte byggesakslederen i Tjøme kommune har behandlet.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *