(Foto: Glass og fasadeforeningen)

Stor fare ved feil i rekkverk

Glass og Fasadeforeningen er bekymret over glassrekkverk som ikke innfrir krav i byggeforskriftene. Feilmonterte rekkverk kan få dramatiske konsekvenser for entreprenører og byggherrer, advarer foreningen.

– Stadig flere tilbyr rekkverk med glass, og markedsføringen er offensiv, fokusert på pris. Sikkerhet og kvalitet er ofte et uteglemt tema, påpeker Per Henning Graff og Hans Olav Meen Nilssen som er faglig prosjektledere i Glass og Fasadeforeningen i en pressemelding.

Per Henning Graff og Hans Olav Meen Nilssen er faglig prosjektledere i Glass og Fasadeforeningen.

Misvisende markedsføring

Det siste året har foreningen fått omkring 20 henvendelser som i beste fall handler om tvilsomme leveranser av rekkverk.

– Vi ser misvisende markedsføring, manglende dokumentasjon og feil bruk av materialer og innfesting. Konsekvensene for entreprenører og byggherrer, som får feil rekkverk montert, kan bli dramatiske, sier Graff og Nilssen.

Markedsføringen av rekkverk er økende, og det handler gjerne om «billige rekkverk» som er «enkle å montere».

– Utbyggere kan lett la seg villede om hvilke byggtekniske krav et rekkverk skal oppfylle og ikke minst hvilke bruksområder rekkverket dekker. Et rekkverk på bakkeplan er noe helt annet enn et rekkverk på balkong i 2. eller 10. etasje, sier Nilssen.

 

 

Skal ikke kunne klatre

Graff og Nilssen  kan vise et eksempel de mener bør få innkjøpere til å våkne:

Et boligsameie har fått rekkverk montert opp til fjerde etasje. Rekkverkshøyden er tilpasset etasjenivå og beskrivelsene i TEK 10. Rekkverkshøyden i 3. og 4. etasje er 120 centimeter, men glassene (fyllelementet) er kun 85 centimeter høye over dekket. Dermed blir det en fri åpning mellom glass og håndløper på 37 centimeter.

– Det er store muligheter for klatring på et slikt rekkverk. Uansett høyde, vil klatring kunne medføre stor fare.

Et glassrekkverk kan monteres i dekkeforkant og på toppen av dekket. Stolper og beslag finnes i mange materialer og utførelser og det finnes løsninger både med og uten håndløper.
(Alle foto: Glass og Fasadeforeningen)

Laminert sikkerhetsglass

Rekkverk har som funksjon å forhindre gjennomfall. Med glass i rekkverk gjelder samme regler for dimensjonering som for andre materialer. Uansett skal det benyttes laminert sikkerhetsglass. Bruksområde, innfesting og monteringssystem er avgjørende for valg av glasstype.

– Det bør være en selvfølge at rekkverksglass som er konstruktivt og skal oppta alle laster, vil bli både tykke og tunge. Dette stiller store krav til montasjen og montasjemateriellet. Sikkerheten til brukerne avhenger av at dette er utført fagmessig, forklarer Per Henning Graff.

Les mer hos Glass og fasadeforeningen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *