Bruken av Kerto LVL bjelker gjorde at kundene fikk tilgang til sine vante butikker under samme tak mens renoveringen av den gamle hallen pågikk. (Foto: Metsä Wood)

Artikkelen ble publisert for over 1 år siden. Tekniske egenskaper, priser og andre fakta kan ha endret seg siden publisering.

Midlertidig markedshall ble landemerke

Ingen trodde at erstatningsbygget for Stockholms kjente markedshall på Östermalm skulle bli så populær og vinne Sveriges mest prestisjefylte designpris.

Den gamle markedshallen, som ble bygd i 1886 i Stockholms Östermalm-distrikt, er berømt og har mange lojale kunder.

I 2012 stod dette veletablerte treffpunktet i Stockholms fineste distrikt overfor full renovering, og byen inviterte til anbudskonkurranse om dette renoveringsprosjektet. Butikkene som holdt til i markedshallen måtte flytte ut i noen år.

Les også: Lavprofil trekonstruksjon med grønt tak og Imponerende sportshall i tre

Laget i bærekraftig tre

Løsningen på denne utfordringen var å sette opp en midlertidig bygning i Metsä Woods Kerto LVL (laminerte finerplater), slik at den gamle markedshallens tilbud fortsatt ville være tilgjengelig, under ett og samme tak, mens renoveringen av den gamle hallen pågikk.

(Alle foto: Metsä Wood)

Etterpå skulle det være lett å ta ned og gjenbruke hallen et annet sted.

Arkitektkontoret Tengbom så potensialet i de uvanlige forholdene. Som en del av renovasjonsprosjektet designet de et konsept for en midlertidig, modulær trebygning som kunne bygges ved siden av den gamle hallen. Tengbom ønsket å promotere en bærekraftig konstruksjon, og Kerto LVL var det ideelle valget.

– En standardløsning for en midlertidig bygning ville blitt et telt med aluminiums- og stålramme. Men denne løsningen ville ha kollidert med den prestisjetunge merkevaren markedshallen var. Og det er hva vi trengte å verne om, sier hovedarkitekt Mark Humphreys.

Den midlertidige markedshallen er blitt en interessant kombinasjon av tre, glass og plast. Alle disse materialene er lette, som er både lette å bearbeide og rimelige, gjør dem til det beste valget for midlertidig bruk.

Selv om den arkitektonisk svært avanserte bygningen kan se noe røff ut når man ser nærmere etter, ble formålet med bygningen løst, da disse rimelige materialene klarte å gi et inntrykk av polish og verdi, akkurat som nabolaget.

 

Taket i bygningen består av limtresøyler og Kerto LVL-bjelker i en gitterstruktur med en streng utforming, noe som gjør at konstruksjonen virker lettere og krever mindre materialer. Taket over gitterstrukturen er kledt i kryssfiner med lydabsorberende isolasjon i trefiber.

Akustikken er en av de mest vellykkede elementene i prosjektet.

Plasten som brukes i bygningen er multikanalplast som inneholder mange luftlommer, noe som gir materialet svært god isolasjonsverdi. Plastdelene er prefabrikkert og de er lufttette, vanntette og naturlig isolerte. Glasset i vinduene er isolerglass.

 

Brannbeskyttelsesbehandlingen sikrer at delene i tre i den midlertidige markedshallen er garantert brannsikre. Bjelkene er malt i transparent brannhemmende maling på stedet, og kryssfineren i disker og tak er behandlet på samme måte. Gulvene og søylene er dekket med gipsplater opp til en høyde på tre meter.

 

Den midlertidige markedshallen i Östermalm er blitt et klart, lyst, moderne og svært velkomment sted med butikker og restauranter. Her tilbys lengre åpningstider, timer på døgnet som har tiltrukket seg nye besøkende, uten at man har mistet kundene i den vanlige åpningstiden. Så langt har markedshallen hatt over 55 000 besøkende per uke – nesten 100 % økning sammenlignet med den gamle hallen.

Renoveringen av den gamle markedshallen vil bli sluttført i 2018.

Stockholm by kan se fram til muligheten til å gjenbruke bygningen på et annet sted, eller de kan selge den – bygningen kan få et nytt liv.

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *