Forskerne ser på hvordan energioppgradering av bygninger kan finansieres ved påbygg. (Illustrasjonsfoto: Treteknisk)

Forsker på lønnsom energieffektivisering i bygg

Energioppgradering av eksisterende bygg kan finansieres ved påbygg i bredden eller høyden, påpeker et forskningsprosjekt i EU.

EU-prosjektet ABRACADABRA handler om lønnsom oppgradering av bygg, og skal blant annet finne fram til ulike løsninger på finansiering av slik oppgradering, forteller Treteknisk i en pressemelding.

Prosjektet er startet fordi energieffektivisering av eksisterende bygningsmasse er en av de viktigste utfordringene knyttet til energibruk og dermed CO₂-utslipp. Men det er en så forsvinnende liten del av den europeiske bygningsmassen som blir oppgradert.

Les også: Viser energioppgradering på eigen bustad

Aktuelt i Norge også

Treteknisk deltar på vegne av Norge i EU-prosjektet, og arrangerte nylig et seminar om energieffektivisering av bygg sammen med Høgskolen i Bergen. Presentasjoner av prosjekter i Bergensområdet viste at dette er et aktuelt tema også for norsk byggenæring.

 

 

Kan bygge på med lett tre

Trebaserte løsninger er aktuelle for energieffektivisering og oppgradering av bygg. Dette omfatter alt fra etterisolering og ny kledning på bolighus til ferdig isolerte, industrialiserte treelementer, som kan brukes på offentlige og private næringsbygg. Videre er påbygg til eksisterende bygg et segment hvor blant annet lett vekt gir trekonsepter store fortrinn.

Les også: Etterisoler en yttervegg om gangen

Må bedre forståelsen

– Treindustrien har gode markedsmuligheter i tilknytning til energieffektivisering og oppgradering av bygg, men det må bli økt forståelse for den betydning eksisterende bygningsmasse har for å nå klima – og miljømål, sier adm.dir. Heidi Finstad i Treindustrien.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *