- Det å sitte som markedsføringsrådgiver og finne den som kan bygge huset vi ønsker oss, er ganske så interessant, skriver Skylstad. (Foto: Carat)

Forfulgt av ferdighus

Det er ikke så stor forskjell på hvordan reiseoperatører og ferdighusleverandører markedsfører seg. Det er neppe så veldig lurt, skriver Eldar Skylstad.

Jeg tipper du har lagt merke til det og kanskje irritert deg over det, du også.

Du har vært inne og søkt etter hotellrom i Paris og har dermed satt i gang en prosess med retargeting som fører til at du blir forfulgt de neste døgnene av annonser for hotell i Paris.

Ja – selv etter at du har vært inne og bestilt, fortsetter forfølgelsene.

«Har du funnet hotell i Paris?», «Vær tidlig ute med å bestille!», «10 % rabatt på hoteller i Paris». Og de er med deg uansett hvilken side du logger deg inn på, uansett når på døgnet, uansett om du er på pc eller mobil. Til slutt blir man enten blind for dem og overser, eller så blir det bare latterlig og irriterende.

Akkurat nå blir jeg forfulgt av ferdighus. De dukker opp på de merkeligste steder, i alle fasonger, på morgenen, til lunsj, på toget og på mobilen etter at jeg har lagt meg.

Og – ja da – jeg kan skylde meg selv. Jeg er nemlig på husjakt.

«Vil du ha hus?», «Sikker på at du ikke vil ha et hus?», «Hva med et hus nå da?».

Det er nesten som å ha satt seg i bilen for å kjøre til hytta 12 mil unna og høre det første spørsmålet komme fra fireåringen i baksetet etter 500 meter: «Pappa? Er vi snart framme nå?» Du vet det blir en lang tur…

Kjære ferdighusleverandører, det er stor forskjell på å kjøpe en tur til Paris og et hus i Moss.

Det er mye mer komplekst. Det er forbundet med stor usikkerhet. Det er mye mer penger i spill. Det skal stå der for alltid. For å nevne noe. Og så er husbygging noe jeg har veldig lite kompetanse om – så jeg har mange spørsmål jeg trenger å få besvart.

Derfor starter ikke den digitale reisen på en nettjeneste som hotels.com, den starter med noen forsiktige tastetrykk på Google hvor man skriver «ferdighus» i søkefeltet og vips – på 0,42 sekunder kommer det opp 246.000 treff.

Dermed begynner det en lang reise med klikking rundt på hjemmesider, orientering på forumer, sjekking av referanser, studier av planløsninger og veldig mye fram og tilbake.

 

 

Da hjelper det lite å prøve å lokke meg inn bare en gang til. For dere er definitivt ikke i en kategori hvor det handler om å mase meg inn på sidene deres gang etter gang.

Dere må gjøre dere fortjent til at jeg skal komme tilbake. Har dere noe å tilby, noe som jeg tenner på? Noe som passer for meg? I så fall kommer jeg garantert tilbake – gang etter gang. Hvis ikke, hjelper det ikke å mase.

I stedet burde dere legge pengene deres i å gjøre dere relevante for meg. Huskjøp er høyinteresse, på grensen til altoppslukende, da er det trist at så mange av dere har brukt mange penger på å lage fancy verktøy for å presentere filmer og planløsninger, men likevel etterlater meg med flere spørsmål enn svar.

Dermed forsvinner jeg ut i det store googlesøket igjen og blir kanskje borte i en av de 245.999 andre linkene som kommer opp – kanskje rett i fanget på en annen leverandør som tar bedre vare på meg.

Ta heller å snu på det! Start med å fange interessen min og gjør dere relevante med noe som er interessant for meg og som svarer på noen av de mange spørsmålene jeg har. Jeg vil tross alt heller høre på fagfolk enn på privatpersoner på et forum – og dere kommer høyere opp i søket mitt på Google. Når jeg har kommet inn på siden deres, ta meg videre.

Gi meg noe som jeg føler er viktig for meg – så viktig at jeg legger igjen kontaktinformasjon for å få det. Det er faktisk ikke så vanskelig som det høres ut. Dere har et hav å ta av.

Følg meg på min ferd på nettet, så kan dere til og med finne ut av når dere burde ta kontakt med meg – eller at dere kjenner meg bedre når jeg tar kontakt. Ja, gjør rett og slett  besøket mitt på siden så bra, at jeg kommer tilbake helt av meg selv – helt uten retargetingannonser som forfølger meg.

Og til slutt – husk at jeg ikke skal kjøpe huset på nett.

Det må faktisk mennesker inn i bildet.

Jeg har nå kommet så langt i prosessen at jeg har skrevet mail til de to ferdighusfirmaene som hadde hus vi begge falt for.

Så langt har ingen svart…

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *