Himlingen i den nye ankomsthallen på Gardemoen består av spiler i brannimpregnert gran. (Foto: Jan Lillehamre / Moelven)

Branntrygt tre gir spennende muligheter i store bygg

I himlingene til den nye ankomstterminalen på Gardermoen er det brukt Fireguard brannimpregnerte spiler i gran, levert av Moelven Wood Prosjekt.

Etter flere år med byggearbeider ble den nye ankomstterminalen T2 åpnet i september.

Les også: Brannsikret tre gir nye muligheter

Et miljøvennlig alternativ

Alle som har vært på OSL Gardermoen har lagt merke til den særegne kombinasjonen av tre og betong. Også i den nye ankomstterminalen i sentralbygg vest er tre et viktig estetisk element. I hvert fall når du retter blikket opp mot himlingene.

Kravene til brannbeskyttelse i store offentlige bygg førte tidligere til at det gjerne ble valgt andre materialer som gips eller stein.

I dag er brannimpregnert treverk fra et brannsikkert og miljøvennlig alternativ i alle typer bygg med ekstra strenge krav til brannsikkerhet.

– I Moelven har vi lang erfaring med brannimpregnert tre, noe som åpner opp for muligheten til å bruke trebaserte løsninger også i store offentlige bygg, sier daglig leder Sven Egil Holmsen i Moelven Multi3.

Storslåtte Kimen kulturhus i Stjørdal og den nye ankomstterminalen her på Gardermoen, er begge gode eksempler på dette.

Økt etterspørsel

Holmsen forteller at Moelven opplever økt interesse for brannimpregnert tre blant arkitekter og byggherrer til større byggeprosjekter. Han er ikke overrasket over utviklingen.

På befaring i den nye ankomsthallen på Gardermoen er leverandørene tilfredste med resultatet, fra venstre Mads Andersen i Hent, Winfried Schaal i Moelven Wood prosjekt, og Erik Owren i Trysil Treinteriør. (Foto: Jan Lillehamre / Moelven)
På befaring i den nye ankomsthallen på Gardermoen er leverandørene tilfredste med resultatet, fra venstre Mads Andersen i Hent, Winfried Schaal i Moelven Wood prosjekt, og Erik Owren i Trysil Treinteriør. (Foto: Jan Lillehamre / Moelven)

– Brannimpregnert treverk er både bærekraftig og kortreist, det er kvaliteter og egenskaper mange arkitekter og utbyggere er opptatt av i dag. Med denne typen materialer kan man både skape et særegent estetisk uttrykk og samtidig ivareta strenge krav til brannsikkerhet.Du kan for eksempel enkelt variere dimensjonene på spilene, og overflatene kan lakkeres i ulike fargetoner som gir særpreg.

Unike egenskaper

Moelven Multi3 ligger langt framme som leverandør av branntrygt tre, og selskapet bruker Moelvens unike Fireguard-væske i impregneringsprosessen. Både stoffene som brukes i impregneringen og selve prosessen er dokumentert som miljøvennlig, og produktene CE-merkes etter kravene i EUs byggevaredirektiv.

– Ved langvarig påvirkning fra brann vil treet gradvis omdannes til kull og ikke antenne, samtidig som røykutviklingen er lav. Det vil også beskytte det bakenforliggende materialet mot brann. En flyplass har enorm trafikk og ved en brann er det særlig viktig at materialene ikke bidrar til brannspredning og røykutvikling, slik at evakuering kan skje enklest mulig, forklarer Holmsen.

 

Innovative løsninger

Det er Trysil Interiørtre AS som har stått for prosjektering, produksjon og levering av himlingselementene til prosjektet. Til elementene har de benyttet ferdiglakkerte, brannimpregnerte spiler i gran levert av Moelven Wood Prosjekt. Det totale arealet av himlingselementer i den nye terminalen er på 4500m2 og montasjearbeidene er utført av Acusto AS som underentreprenør til Hent AS.

– Byggherren OSL AS og representanter for brukergruppen hadde veldig spesifikke krav, og vi var nødt til å tilpasse elementene til valgt bærekonstruksjon og tekniske installasjoner som lys, ventilasjon og sprinkler, sier Erik Owrenn, produktsjef i Trysil Interiørtre AS.

 Spilene i himlingen er impregnert med Fireguard. Foto: Jan Lillehamre (Foto: Jan Lillehamre / Moelven)
Spilene i himlingen er impregnert med Fireguard. Foto: Jan Lillehamre
(Foto: Jan Lillehamre / Moelven)

I tillegg til å integrere tekniske installasjoner, skulle elementene også være lette å demontere for inspeksjon over himling.

– Basert på dette utviklet vi en kombinasjon med faste og hengslede elementer, der det ved behov lar seg gjøre å åpne 90 prosent av himlingen uten å ta elementer ned fra bæresystemet. Sammen med våre gode underleverandører og samarbeidspartnere har vi levert en løsning der resultatet har blitt meget bra og alt fungerer som det skal, sier Owrenn.

Flere gode egenskaper

Sven Egil Holmsen i Moelven Multi3 påpeker at brannimpregnert tre fra Moelven har flere andre produktfordeler utover brannsikkerheten. I den nye ankomstterminalen er det for eksempel benyttet akustiske løsninger som gir en god og behagelig romklang.

– Det er en stor fordel i en ankomstterminal hvor det er ofte er mye folk og en del støy. Lydabsorberende duk i mellomrommet mellom spilene reduserer lyden på en veldig god måte, sier Holmsen.

 Brannimpregnert tre er et trygt valg i offentlige bygg, der kravene til brannsikring er strenge. Foto: Jan Lillehamre Spilene i himlingen er impregnert med Fireguard. (Foto: Jan Lillehamre / Moelven)
Brannimpregnert tre er et trygt valg i offentlige bygg, der kravene til brannsikring er strenge. Foto: Jan Lillehamre
Spilene i himlingen er impregnert med Fireguard. (Foto: Jan Lillehamre / Moelven)

Estetisk er også branntrygt treverk overlegent mange andre materialer.

– I sortimentet til Moelven har vi både spiler og paneler i nordiske tresorter som gran og furu, og i tillegg har vi brannimpregnert kryssfiner og Kerto. Ved å kombinere spiler og paneler på vegger og i himling, kan man skape et spennende visuelt uttrykk. På Gardermoen har spilene fire ulike dimensjoner med forskjellige bredder som gir himlingen et elegant og rolig utrykk

 

FAKTA: BRANNTRYGT TRE

  • Branntrygt tre (BTT) er et svært godt alternativ å bruke der hvor branntekniske krav tilsier at branntrygge materialer er påkrevet. BTT er gjennomdokumentert og testet. Moelven har full internasjonal sertifisering på BTT etter nye EU-standarder.
  • Impregneringen Fireguard er et patentert Moelven-produkt. Det er utviklet i nært samarbeid med SINTEF og Norges Branntekniske Laboratorium. Fireguard brannimpregnert tre er testet i tråd med strenge europeiske og nordiske standarder. Produksjonen foregår i Moelv og er underlagt omfattende kvalitetskontroll inkludert eksternkontroll fra SP Certifiering i Sverige.
  • Stort spillerom. Moelven leverer brannimpregnerte spiler og paneler i nordiske tresorter som gran og furu. I sortimentet inngår også brannimpregnert kryssfiner og Kerto. Dette gir arkitekter stort spillerom til å skape unike uttrykk med miljøvennlige og fornybare materialer.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *