Den nye Mathallen på bryggen i Bergen er blitt godt mottatt. (Foto Moelven).

Brannsikret tre gir nye muligheter

Moelven Woods teknologi gjør det nå mulig å bruke branntrygt tre i kledning, paneler, konstruksjoner, spileløsninger og plater.

– I store eller offentlige bygg er det ofte krav om brannbeskyttelse, og tidligere innebar det at man ikke kunne bruke tre. Men vi produserer nå tre med to forskjellige typer brannbeskyttelse: Impregnering og maling, forteller produktsjef Winfried Schaal i Moelven Wood Prosjekt.

Branntrygt tre (BTT)

På bryggen i Bergen har bedriftens Branntrygt-Prosjekt vist de nye mulighetene som er blitt skapt med mange års forsking og prøving. I den nye Mathallens første etasje er det brukt branntrygt tre i himlingen, og Mathallen er nå et referansebygg for Moelvens satsing på branntrygt tre.
– Offentlige bygninger som er åpne for publikum har strenge krav til brannsikring. Vi ville ha fine overflater, og valgte derfor brannimpregnert tre, sier arkitekten Christine Biesel til Moelven.

Moelven_Mathallenbutikk_web
Det flotte interiøret i Mathallens fiskebutikk. (Foto Moelven).

– Mathallen er et typisk eksempel på en konstruksjon med mange mennesker i ett stort, gjennomgående rom med mange åpne storkjøkken, der det er en viss fare for at det oppstår brann.

Vi har drevet aktivt med brannbeskyttelse av tre i 15 år, og har to forskjellige systemer: Brannmalt tre og brannimpregnert tre. Hva som velges kommer an på arkitektens ønsker, sier produktsjef Winfried Schaal i Moelven Wood Prosjekt. De kan nå levere branntrygt tre i flere treslag og i alle mulige farger.

– Da EU i fjor kom med nye byggevaredirektiver, oppdaterte vi samtidig alle våre brannsertifikater, som er godkjent for alle produkter. Det betyr at vi i teorien nå også kan levere til utenlandske prosjekter.

I dag leverer vi om lag 65 prosent brannbeskyttet tre til eksteriør og 35 prosent til interiør. Mathallen i Bergen er omgitt av bygninger i mur som ligger et godt stykke unna, slik at det ikke var nødvendig med utvendig brannbeskyttelse, fortsetter Schaal.

Impregnert sikkerhet

Brannimpregnert tre er vanlig høvellast av gran og furu som trykkimpregneres med Moelvens patenterte FireGuard brannhemmende væske. Både stoffene som brukes og prosessen er dokumentert som miljøvennlig og oppfyller de nye byggevaredirektivene fra EU.
Brannmalt tre er vanlig høvellast som overflatebehandles tresidig i en industriell prosess med spesielle brannhemmende malingssystemer levert av Teknos, en av Europas ledende leverandører av industriell overflatebehandling.

Brenning beskytter

– Brannimpregnert tre påføres først FireGuard fra Moelven og mellomstrøkmaling på fabrikk. Deretter påføres et toppstrøk på byggeplassen for å beskytte impregneringen. Brannmalt tre grunnes og påføres mellomstrøk på fabrikk, før toppstrøket påføres på byggeplassen. BTT har også en svært god værmessig beskyttelse, sier produktsjef Oskar B. Strand hos Teknos.

Ved brann vil malingen svelle og danne et beskyttende, varig kull-lag. Den isolerende egenskapen hindrer at brennbare gasser spaltes fra treet. Ved varig påvirkning fra en brann vil treet gradvis omdannes til kull og ikke antenne, og det vil også beskytte det bakenforliggende materialet mot brann.
– Dermed vil brannen bruke lengre tid på å eventuelt bryte ut. Så hvis man for eksempel setter en søppelbøtte ved en vegg med BTT og setter fyr på den, vil ikke bygget antennes. Malingen vår gir den høyeste brukerklassen som fins i organisk brennbart materiale, du må over på gipsplater for å få høyere brukerklasse, fortsetter Strand.
Malingen er også godkjent for utvendig bruk.
– Maling blir jo lett påvirket av fuktighet, så det er litt spesielt at denne også er godkjent for eksteriør bruk. Fukten vil rett og slett ikke få tak i de aktive stoffene som hindrer brann. Dette er en teknikk som er utviklet av vårt laboratorium, og disse produktene kan brukes på alle steder hvor det trengs brannbeskyttelse, sier Strand.

Prøvde seg fram

Neumann Bergen, byens største leverandør av byggevarer, har levert branntrygt tre til himlingen i Mathallen.
– Himlingen er malt i en rødfarge, og vi har bare fått positive tilbakemeldinger. Folk i Bergen er stolte av Mathallen. Det har vært mye prestisje i forhold til plasseringen, men prosessen har gått veldig greit, sier salgskonsulent Tormod Tvedt hos Neumann.
Himlingen er oppført av Byggmester Erling Valde AS, og ifølge byggmester Jan Henning Bernhoft var det noen utfordringer underveis.

Moelven-takmathall_web
Himlingen er utført i vanlige kryssfinerplater med spiler i kryssfiner, alt sammen i branntrygt tre. (Foto Moelven).

– Det ble en del prøving og feiling. Men det lærte vi mye av, og resultatet ble veldig flott.  Bergenserne har jo lett for å uttrykke seg, så det var en del skepsis i starten, men nå hører vi ikke noe av det lenger. Mathallen har funnet sin plass på Torget, og folk har fått større muligheter til servering og et sted å sette seg ned, sier Bernhoft.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *