Artikkelen ble publisert for over 1 år siden. Tekniske egenskaper, priser og andre fakta kan ha endret seg siden publisering.

BIM-kiosker senker terskelen

«BIM-kiosker» som består av PC med stor skjerm, hadde stor suksess i et rehabiliteringsprosjekt for Statsbygg. Nå kan «kioskene» komme i masseproduksjon.

Storentreprenøren Skanska hadde rehabiliteringsoppdraget med Urbygingen på Universitetet på Ås i Akershus. Der var «BIM-kiosker» satt ut i alle etasjene slik at de ulike yrkesgruppene kunne bruke dem når de skulle sjekke tegninger og modeller.

Stansefabrikken i Fredrikstad har utviklet en prototyp for masseproduksjon av BIM-kiosker.
Stansefabrikken i Fredrikstad har utviklet en prototyp for masseproduksjon av BIM-kiosker.

– Engasjerte fagarbeidere flokket seg rundt de stasjonære BIM-stasjonene, også kalt BIM-kiosker, sier Kristian Balke, avdelingssjef BIM i Skanska.

 

 

BIM er forkortelse for bygningsinformasjonsmodellering – det vil si digitale modeller av et bygg.

 

Les mer: BIM-kiosker tar av

 

 

Finner alt i «kiosken»

– Dette enkle tiltaket har blitt svært populært blant fagarbeiderne. Her finner de alt de trenger for å produsere. De trenger ikke jakte etter nye og oppdaterte tegninger på anleggskontoret. I «BIM-kiosken» finner de rykende ferske modeller, sier Balke til Skanskas kundemagasin Relasjon.

 

Med forskjellige farger

– På et rehabiliteringsprosjekt kan det av og til være vanskelig å lese hva som skal rives og hva som skal beholdes ut fra en tradisjonell papirtegning. Her kommer BIM virkelig til sin rett. Med fargekoder som genereres ut fra de forskjellige fagmodellene kan fagarbeiderne enkelt se hva som skal beholdes, hva som skal rives, hvor spikerslag befinner seg, hvor tekniske føringsveier skal gå osv., forklarer han.

 

Statsbygg roses for BIM-krav

Han roser Statsbygg som byggherre for at foretaket stilte krav om aktiv bruk av BIM i selve produksjonen.

– Alle aktørene i den norske BA-næringen vil tjene på at vi klarer å hente ut BIMs fulle potensial. Da må vi begynne å samhandle på nye måter; vi må slutte å tilpasse ny teknologi til dagens prosesser, og heller fokusere på å tilpasse dagens prosesser til ny teknologi. Alle aktørene i næringene må bidra, men en viktig forutsetning for og lykkes er krevende byggherrer som setter krav om BIM, sier Kristian Balke.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *