(Illustrasjonsfoto: Byggmesteren)

Kommunene må bekjempe svart arbeid

BNL utfordrer landets kommuner til å kontakte alle som søker om å byggetillatelse eller som kjøper bolig, og informere om hvordan man velger hvitt.

Hvert år gis det flere titallstusen byggetillatelser til folk som bygger på eller pusser opp. Samtidig ble det registrert over 80 000 boligsalg, skriver BNL i en pressemelding.

Les også: Ringerunde mot svart arbeid

Bli mer aktive

Mange av de som kjøper bruktbolig, velger også å pusse opp, uten at det er nødvendigvis er søknadspliktig.

–Forbrukerne mottar lite informasjon om hvordan man skal velge hvitt, og hva man må passe på når man bruker håndverker. Kommunene må bli mer aktive som en viktig bidragsyter i kampen mot svart arbeid. BNL inviterer derfor til et bredt samarbeid mellom blant annet KS, Skatteetaten, politiet og Arbeidstilsynet til å utarbeide et velegnet informasjonsmateriale til forbrukerne, sier Jon Sandnes administrerende direktør i BNL.

Inspirasjon fra Trondheim

– Vi vet at svart arbeid er en av de største truslene mot av velferdsstaten, og dermed også kommunenes egen økonomi. Kommunene bør derfor ha en sterk interesse i at det er seriøse, kvalifiserte håndverkere som jobber hvitt i deres egen kommune, sier Sandnes videre.

Sandnes mener at dette tiltaket er gjennomførbart innen de rammer som kommunene i dag har til disposisjon. Han mener både telefon og mail må tas i bruk for å nå forbruker direkte.

– Jeg har tro på prosjekter som «Tett på Trondheim«. Dette er et samarbeidsprosjekt mellom kommunen, Skatteetaten og Arbeidstilsynet hvor ambisjonen er å kontakte alle som sender inn en byggesøknad eller kjøper en bolig i løpet av et år. Vi ønsker at tilsvarende tiltak kan gjøres i alle landets kommuner, sier Sandnes.

 

Må følges opp med ytterligere tiltak

Selv om BNL nå vil ha kommunene med i kampen mot svart arbeid, er Sandnes tydelig på at informasjon er ikke nok alene.

– Det er behov for et bredt sett av tiltak for å få bukt med svart arbeid. Vi trenger en kraftig økning av kontroll i privatmarkedet. Det bør også opprettes sentre mot arbeidslivskriminalitet i hele landet. I tillegg må regjeringen blant annet få på plass helheten i ny sentral godkjenningsordning.

BNL mener også at skattefradrag for ENØK-tiltak i husholdningene bør utvides til å gjelde flere håndverkertjenester, og ikke minst må det offentlige etterspørre bedrifter med fagarbeidere og lærlinger.

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *