Satsingsleder Anne Mette Christensen og rådgiver Ann Kristin Chunnoo fra Skatteetaten kan vise til gode resultater i satsingen.

Tett på Trondheim gir resultater

– Å ringe kunder i ROT-markedet før de velger håndverker er lurere enn å tro at man kan kontrollere bort alle useriøse, sier Anne Mette Christensen og Ann Kristin Chunnoo fra Skatteetaten.

Det er laget mange fine trykksaker om å velge bort svart arbeidskraft. Men de blir fort glemt når private skal pusse opp eller rehabilitere.

Les også: Ringerunde mot svart arbeid og Lover mer uro i Trøndelag

Derfor har prosjektet ”Tett på Trondheim” – et initiativ fra Skatteetaten, Arbeidstilsynet og Trondheim kommune ringt så mange som mulig av innbyggerne i kommunen som har kjøpt bolig eller meldt inn en relevant byggesak.

Nå har satsingen begynt å gi resultater og Byggmesteren fikk et intervju med de ansvarlige for tiltaket i Trondheim.

Lurt å ringe

– Vi ser nå at det er veldig hensiktsmessig å jobbe forebyggende. Å bare satse på å kontrollere i ettertid og ta folk monner ikke. Du vil uansett ikke få tak i alle. Å få ut informasjon om hvordan kundene kan sikre seg selv, er mye lurere, sier rådgiver Ann Kristin Chunnoo fra Skatteetaten i Trondheim.

Chunnoo og satsingsleder Anne Mette Christensen har grunn til å smile.

Prosjektets resultater har blitt målt grundig underveis, slik at tiltakets effektivitet kan dokumenteres for andre kommuner.

– Foreløpig har vi ringt 2 000 personer, men potensialet er mye større. Vi ser mot å nå 7 000 personer i året, sier Christensen og fortsetter:

– Undersøkelsen vår viser at de fleste forbrukerne sier at direkte kontakt har større påvirkning. Istedet for å bare få et brev. Da føler de seg sett og telefonsamtalen gjør at de husker på dette når de kommer i en situasjon der de skal velge håndverker, sier satsingslederen.

Nå håper Skatteetaten i Trondheim at tiltaket kan lanseres ut i hele landet. Det anbefales ihvertfall i rapporten deres.

 

Informere før valget

Det som skiller Tett på Trondheim fra tidligere seriøsitetskampanjer, er den direkte kontakten og at kundene nås i forkant. Da føler ikke kundene seg kontrollert, en advarsel om å sikre seg selv mottas som regel med takk, forklarer Christensen og Chunnoo.

– Ja det bekrefter forbrukerne. Nå undersøker vi om utvalget vårt har vært godt nok, for vi vil jo snakke med forbrukerne før de handler. Vi bruker lister fra Kartverket og Byarkivet. Dette angår de som har søkt om byggetillatelse og de som kjøper ny bolig, sier Christensen.

– Så har vi tatt en undersøkelse på om de allerede har valgt håndverker før vi kontaktet dem – eller etterpå. Så langt har de fleste ikke valgt før vi snakker med dem. Vi kunne tenkt oss å være på enda tidligere, men for å nå store grupper forbrukere så har vi valgt dette utvalget, sier hun.

– Men tiltaket er også positivt for de som har valgt håndverker allerede. De setter pris på at vi kontakter dem og gir dem verktøy som lar dem følge opp eget prosjekt og håndverkerne. Det er enklere å sikre seg når de bruker informasjonen vi gir dem. De innser at HMS-kort må fremvises, at det betales over bank osv, forklarer Chunno.

Bare i Trondheim unndras det mange milliarder årlig gjennom svart arbeid. (Foto: Harald Vingelsgaard)
Bare i Trondheim unndras det mange milliarder årlig gjennom svart arbeid. (Foto: Harald Vingelsgaard)

Satser videre

Tett på Trondheim skal fortsette og Byggmesteren har fått bekreftet fra flere kilder at tiltaket gir resultater.

Christensen og Chunno håper at rapporten vil få flere kommuner til å gjøre som dem.

– Vi anbefaler andre og gjerne store kommuner å vurdere et lignende tiltak. Vi ble nylig invitert til Skatt Sørs A-krim avdeling for å presentere Tett på Trondheim. De er veldig interessert og de har bedt om å få veilederen, sier Christensen til Byggmesteren.

Skatteetaten og de andre partene i tiltaket vurderer også en workshop med byggebransjen i Trondheim for å utvikle prosjektet videre og finne nye virkemidler.

– Vi håper at vi kan bruke Håndverkerportalen som Forbrukerrådet skal lansere. Det arbeides på flere fronter nå for å få inn mer data og jo mer kundene får vite om sin håndverker, dess større sjanse er det for at de velger bort de useriøse, sier satsingslederen.

– Svart arbeid er et stort problem, selv om ni av ti av oss egentlig vil handle hvitt. Derfor trenger folk informasjon. De vil ha trygghet, og reklamasjonsrett, mener Anne Mette Christiansen fra Skatteetaten.

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *