Skjermbilde fra Solkart.no

Kråkerøyfirma lanserer nasjonalt solkart

Vurderer du å montere solcelleanlegg på taket? Med noen få tastetrykk kan du se om det er mulig og hvor lønnsomt det eventuelt vil være.

Det er Kråkerøy-firmaet Solcellespesialisten, i samarbeide med Norkart, som i disse dager lanserer den landsdekkende nettjenesten, solkart.no

Her kan du enkelt klikke deg frem til eget hus, og nettsiden gir deg så svar på mye av det du trenger å vite før anskaffelse av et solcelleanlegg.

Hvaler-prosjektet

Lokalt er Solcellespesialisten kjent fra solcelleprosjektet på Hvaler, der man leverte og monterte paneler på en rekke hus- og hyttetak sommeren 2015. Det forholdsvis nye firmaet har også hatt oppdrag over store deler av Øst-Norge, hvorav enkelte store anlegg i Oslo-området.

- Norkart sitter på en enorm database over bygninger rundt i det ganske land. Denne danner grunnlaget for nettsiden som vi nå har utviklet, forklarer Carl Christian Strømberg, innehaver av Solcellespesialisten AS.
– Norkart sitter på en enorm database over bygninger rundt i det ganske land. Denne danner grunnlaget for nettsiden som vi nå har utviklet, forklarer Carl Christian Strømberg, innehaver av Solcellespesialisten AS.

I følge Strømberg fungerer det hele ganske enkelt:

Farger gir svar

– Man søker seg frem til egen bolig. Den er lagt inn med data for blant annet takvinkler og himmelretninger. Her vil de forskjellige takflatene komme opp med forskjellige farger – i fargeskalaen fra kaldt til varmt. Blå eller grønne takflater egner seg dårlig for solceller, mens gul/orange eller rød vil være best, forklarer han.

– Når man så har funnet den takflaten som gir flest soltimer, velger man den, og nettsiden vil da regne ut hva som er det største anlegget det er mulig å plassere på takarealet. Samtidig vil man få svar på hvor mye strøm man kan forvente at anlegget leverer, og hva som vil være en normalpris for anskaffelse av anlegget, forteller Strømberg.

 

”Grønt skifte”

I prisen er det blant annet tatt hensyn til geografiske forskjeller i snølast og vind. Noe som påvirker krav til antall festepunkter for anlegget.

Strømberg har store forventninger til at ”solkart.no” vil gjøre terskelen lavere for anskaffelse av solcelleanlegg.

– På de beste takene vil ett anlegg være tjent på så lite som 8-10 år. Interessen har skutt i været de siste par årene. Mange ser det økonomiske i det, men for mange er det i like stor grad et bevisst miljøvalg. Blant annet opplever vi at flere bedrifter ønsker å vise utad at man tenker miljø ved å montere solceller over store tak- eller veggflater, avslutter Carl Christian Strømberg.

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.