Hver takstein er på ca. 9 watt og parallellkobles. (Foto: Sun-Net)

Lanserer solcelletakstein

Nå starter selskapet Sun-Net salg av Autarq: solceller som er innebygget i taksteinen. Løsningen er enkel, diskret og kan legges av tømrer eller taktekker på vanlig måte.

Løsningen er velegnet for små og store tak eller bare deler av et tak. Den nye Autarq solcelle taksteinen fra Tyskland er utviklet for å gli visuelt elegant inn i taket, skriver selskapet Sun-Net på sine nettsider.

Værbestandig og vanntett

Når Sun-Net produserer solcelletakstein bruker de enten original takstein direkte fra produsenten eller tilpasser matchende takstein laget av spesialkonstruerte betong. Taksteinen og solcellen er uløselig knyttet til en robust komponent, skriver produsenten.

(Foto: Sun-Net)
Siden taksteinen bare har inntil 60 volt per stein – ekstra lav spenning – kan den legges av vanlige fagfolk og steinen tåler belastninger som å bli tråkket på. (Foto: Sun-Net)

Holdbarheten til Autarq solenergi takstein tilsvarer den opprinnelige taksteinen, skriver Sun-Net.

En investering

– På hver kvadratmeter går det 12 steiner, opplyser Sun-Nets daglige leder Morten Meier til Teknisk Ukeblad.

Men utseendet koster ytelse. Målt mot solcellepanelene som vi er blitt vant til, gir et taksteinanlegg mindre strøm. På 30 kvadratmeter gir det for eksempel 3,3 kW peak, noe som gir om lag 3000 kWh per år.

Sun-Net leverer løsningen som en komplett pakke, inkludert taksten og selve taktekkingen. Til TU anslår Meier at det koster 200.000 kroner for stein og taktekking med glasert teglstein på 150 kvadratmeter. Å få lagt solcellesteiner på samme areal anslår han til 350.000 kroner, altså 150.000 kroner mer.

Men disse tallene vil falle etterhvert, mener Meier. Takløsningen skal også kunne holde i hele 40 år, og det er enkelt å bytte ut enkelte steiner i taket om dette trengs.

 

 

En kommentar til “Lanserer solcelletakstein

  1. Vi bor i skogkanten og har tidvis opplevd museangrep. Musene tar seg inn på loftet under taksteinene. Ved solcelletakstein vil vel ledningene bli spist opp. Så disse må lages av et gnagesikkert materiale.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.