Tillaging av spon til spontak fra et tidligere kurs på Treseminaret. (Foto: Dag Solberg)

Trekunnskap i en uke på Dovre

For tolvte gang arrangeres Treseminaret fra 25. april til 1. mai. Her får du et tettpakket og interessant program med de beste lærerne fra blant annet Norges Husflidslag og Hjerleidmiljøet.

Som tidligere år så er det tradisjonskunnskapen som er i fokus; den verdifulle kunnskapen som tidligere generasjoner hadde om skogen, materialene og håndverksteknikkene, skriver Dovre kommune.

Bygningshistorisk park, skogen omkring og Hjerleid er arena for over 100 ivrige håndverkere som vil lære av tradisjonsbærerne som Norges Husflidslag og Hjerleidmiljøet har kalt til Dovre denne vårhelga.

Ny trekunnskap

Deltakerne kommer år etter år fra fjern og nær, fra Norge og Europa.  Alderssammensetningen er spredt, fra de helt unge lærlingene til godt voksne tradisjonsbærere. Dette seminaret er blitt et viktig treffpunkt for mange ulike fagfolk: tømrere, båtbyggere, snekkere og treskjærere, entusiaster innen tradisjonshåndverk, men også arkitekter og andre som er opptatt av byggeskikk og tradisjonskunnskap, forvaltere innenfor kulturminnevern og skog- og sagbruksinteresserte.

Du har mange kurs å velge i, og kurslærerne er de ypperste vi har innen: lafting, tørrmuring, skigardsbygging, tradisjonsmaling, tægerbinding, treskjæring av trykkblokker, smiing, bygge kubbehus, vindusrestaurering, spikke i rått virke m.m.

Du kan melde deg på fra 1 februar via e-post og lese mer på www.treseminaret.com

 

Åpen dag

Søndag 1.mai er det åpent for alle og du kan oppleve utstillingen av «UR BJØRK». Det blir en fascinerende utstilling av alt som bjørka kan brukes til – over 400 gjenstander i bjørk, og foredrag om bjørka som emne, åpent for alle interesserte.
Men folk som bare har lyst til å ”snuse litt” på arrangementet, kjenne lukta av bål og svette håndverkere, kjøpe svart kaffe og nyte vårsola i fjellbygda, er hjertelig velkommen i Bygningsparken og Hjerleid på Dovre fra 25.april – 1.mai.
Arrangører er Norges husflidslag, Hjerleid, Studieforbundet kultur og tradisjon med Oppland fylkeskommune og Dovre kommune som samarbeidspartnere.

Gode kurs for barn og unge

Til våren er det enda flere tilbud for barn og unge, både spikkeverksted, smiing og tredreiing. Et stort antall barneskole elever med spikkeverkstedet GJØR ET SPIKK! – og smiing for ungdomskole elever SMI MENS JERNET ER VARMT! Og trereiing SÅ FLISA FYKER!

Elever fra byggfag på videregåendeskoler i Oppland er invitert til å jobbe på et eget byggeprosjekt hele uka, og få inspirasjon til å skolere seg i tradisjonshåndverk.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *