(Illustrasjon Knowit/ Artec Prosjekt Team for BOB)

Verdens høyeste trehus straks ferdig

Med sine 58,8 meter fordelt på 14 etasjer er Treet på sørsiden av Puddefjordsbroen verdens høyeste trehus når det står ferdig innen utgangen av 2015.

Fra november 2014 til mars 2015 har 1,5 meter regnvann skylt ned over Bergen. Dermed sier det seg selv at å sette verdensrekord i trehusbygging i Bergen er en prestasjon, skriver Husbanken.

denne nettsiden kan du se akkurat hvor Treet er i ferdigstillelsen.

Bilde tatt 30. juni 2015. Her ser vi at alle etasjer er kommet på plass. (Foto: Ingrid Feet Bjørgo/Husbanken)
Bilde tatt 30. juni 2015. Her ser vi at alle etasjer er kommet på plass. (Foto: Ingrid Feet Bjørgo/Husbanken)

 

Bakgrunnen for byggingen av Treet har vært å vise at man kan bygge et trebygg til konkurransedyktige priser basert på kjent teknologi og prefabrikasjon. Det er et pilotprosjekt for urbane boliger i tre der kjent teknologi blir kombinert på en ny måte.

Les også: Slik bygges verdens høyeste trehus

Lego for voksne

Formulert på denne måten høres det hele ikke så avansert ut, men det store puslespillet av ferdigmoduler og limtrekonstruksjoner gir lite rom for feil.

Når prosjektsjef i BOB, Ole Kleppe,  snakker om legeklosser sikter han til de ca 150 modulene som bygget består av. Til sammen utgjør disse ferdigmodulene, bygget i Estland, 62 leiligheter.

Bygget tørt og fiks ferdige for oppkobling til vann og elektrisitet ankom modulene sirlig innpakket i plast til Bergen via båt. Der ble det losset og stablet oppå hverandre i et system besående av limtrekonstruksjoner med såkalte poweretasjer i femte og tiende etasje.

Poweretasjene er bygget i betong, og helt nødvendige for å øke vekten på bygget og gjøre svingningshastigheten mindre. De er selve forutsetningen for å kunne bygge så høyt sier Kleppe. Men bortsett fra disse to poweretasjene og et betongdekke på taket består byggets konstruksjon i tre. Også heissjaktene består av tre, nærmere bestemt flere 15 meter høye massivtreplater.

 

Drager tvers gjennom stuen

Å leve med drager tvers gjennom stuen høres dramatisk ut, men her er snakk om en gitterdrager i limtre. Dette blir hverdagen for beboerne i leilighetene i poweretasjen. Drageren stiver av bygget og leder lastene fra konstruksjonen ut i limtresøylene.

Men ifølge Kleppe er ikke folk skeptiske til å få en limtredrager tvers gjennom stuen.  – Det er i disse leilighetene man virkelig føler at man bor i verdens høyeste trehus, sier han entusiastisk.

Arkitekt på et modulbygg?

Kleppe forteller at det er mange som har undret seg over hva arkitektens rolle i prosjektet har vært, i og med at det er et modulbygg, men framholder at det har vært viktig å ha med arkitekt, og at de er fornøyde med det uttrykket bygget nå får.

Arkitektenes handlingsrom i modulbygg er begrenset ettersom de kan ført komme inn etter at bygget er planlagt og gjøre grep på eksempelvis fasadeuttrykk, og må forholde seg til modulene og bæresystemet.

Passivhusstandard «på kjøpet»

Hulrom mellom ytterveggen på modulene og kledningen gav rom for ytterligere isolering, og dermed ble det passivhusstandard forteller Kleppe. Kledningen på de to mest værutsatte veggene mot øst og vest består av stålplater, mens balkongene blir innglassede.

At verdens høyeste trehus skal ha stålplatekledning har det blitt stilt spørsmål om. Bakgrunnen for dette valget er klimaet, som med en trefasade hadde påført borettslaget ekstremt mye vedlikehold. Dersom disse fasadene hadde fått trekledning måtte bygget blitt malt hvert tredje år. – Det kan vi ikke påføre beborene, sier Kleppe.

Brannsikring

Alle trekonstruksjoner er brannmalte, og bygget er fullsprinklet. I tilleggg er det eget slukkeanlegg med slangeuttak for brannvesenet i hver etasje.

Nominert til Byggenæringens Innovasjonspris

Treet og verdens første rehabiliterte plusshus i Sandvika, Bærum, er sammen med Veidekkemodellen for involverende planlegging, nominert til Byggenæringens Innovasjonspris 2015.

Prisen deles ut for tredje gang på åpningskonferansen Bygg Reis Deg 2015, 14. oktober på Norges Varemesse.

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *