Olje- og energiminister Tord Lien. (Foto: Scanpix/Regjeringen)

BNL: Rehabmarkedet klarer seg ikke selv

I et møte i dag med olje- og energiminister Tord Lien har BNL belyst dagens enøk-ordning slik den nå er utformet, fordi den ikke vil bidra til å gi folk godt isolerte og energivennlige boliger.

I valgkampen og etter regjeringsskiftet har enøk-fradrag for husholdningene vært flagget som en viktig klimasak, skriver BNL i en pressemelding.

Lovte mye

– BNL var svært fornøyd med hva regjeringen og samarbeidspartiene lovte, men skuffelsen er stor på det som nå er blitt resultatet, sier Sandnes.

Regjeringen har valgt å innføre en midlertidig ordning med en rettighetsbasert støtte til enøk-tiltak, mens et skattefradrag skal utredes. Det nye «Enovatilskuddet» støtter tre nye tiltak, samt justering av en del eksisterende.

– Problemet med ordningen nå er at de viktigste støttetiltakene mangler: Tiltak som kan gi folk godt isolerte og energivennlige boliger. Det vil si tiltak på bygningskroppen som ekstra isolering av vegger, tak, vinduer etc. som ikke krever vedlikehold eller energitilførsel for å virke i 30-50 år framover. Slike tiltak medvirker også til forsyningssikkerhet og til å dempe effekttopper i strømnettet, sier Sandnes.

 

Rehabmarkedet trenger støtte og styring

Det er en utbredt misforståelse at rehabmarkedet klarer seg selv, og at folk gjør nødvendige og smarte etterisoleringstiltak uten støtte.

Ett av spørsmålene BNL adresserte til Lien er om det nye Enovatilskuddet er svaret på lovnaden om å innføre enøkfradraget for husholdningene?

I så tilfelle er det mange som har grunn til å være skuffet.

– BNL oppfattet olje- og energiministeren som konstruktiv og lyttende. BNL håper møtet bidro til at han får en bedre forståelse for hvordan markedet virker og at det er lite hensiktsmessig å bare støtte tiltak som vil gjøre at vi vil fortsette å fyre for kråka.

– Det er et stor potensial i energieffektivisering av eksisterende boliger, men nå risikerer vi å få en «lock in»-effekt som vil vare i 30 til 40 år ved at folk gjør enkle og billige tiltak som ikke utnytter potensialet, avslutter Sandnes

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *