Et av eksemplene på det fagforeningene mener er kritikkverdige forhold på brakkene på byggeplasser i Bergensområdet. (Foto: Brakkeaksjonen)

Hvordan er det på brakka?

I Bergensområdet har Brakkeaksjonen kontrollert arbeidsmiljøet i mange spise- og skiftebrakker. Noen får ros og andre får ris. Bildene fra aksjonene legges ut på Facebook.

Det syndes ofte mot Fellesoverenskomsten for byggfag som beskriver i detalj hvordan du og alle andre utførende skal ha det på brakka mens dere jobber.

Små og store mangler

Den såkalte brakkeaksjonen er et samarbeid mellom Unionen fagforening, Rørleggersvennenes forening og Elektroarbeidernes fagforening. I høst har de besøkt mange byggeplasser for å se hvordan utførende har det – resultatene før og etter besøkene fra aksjonen legges ut på Facebook.

For å unngå ubehagelige blikk fra mannfolka, har jentene hengt opp et teppe mellom skapene i fellesgarderoben. Etter at brakkeaksjonen påpekte frholdene, lovte byggeledelsen å lage en egen jentegarderobe. (Foto: Frifagbevegelse)
For å unngå ubehagelige blikk har jentene hengt opp et teppe mellom skapene i fellesgarderoben. Etter at brakkeaksjonen påpekte forholdene, lovte byggeledelsen å lage en egen jentegarderobe. (Foto: Frifagbevegelse / Brakkeaksjonen)

Spiseplass og garderobe

I forskriftene er det nøyaktig beskrevet hvordan forholdene på brakka skal være. Minst ett toalett per femten mann er et av kravene som mange byggeplasser sliter med. Beskrivelsene er så detaljerte at det understrekes at det ikke skal være glatt på gulvet.

Spiseplass i parkeringshuset på et  kjøpesenter. Uten vann, toalett, vinduer eller tilstrekkelig ventilasjon. (Foto: Brakkeaksjonen)
Spiseplass i parkeringshuset på et kjøpesenter. Uten vann, toalett, vinduer eller tilstrekkelig ventilasjon. (Foto: Brakkeaksjonen)

– På de stedene brakka er god, er som regel resten bra også. Det er ikke noe å spare på dårlig brakke. Folk blir sjuke, og dessuten har de krav på betalt pause hvis ikke arbeidsgiver stiller med forskriftsmessig brakke, sier Fellesforbundets regionale verneombud i Hordaland, Harry Eide til Frifagbevegelse.

Det nytter å si fra. To uker etter påpekning fikk Brakkeaksjonen se at en byggeplass hadde løftet garderobene betraktelig. (Foto: Brakkeaksjonen)
Det nytter å si fra. To uker etter påpekning fikk Brakkeaksjonen se at en byggeplass hadde løftet garderobene betraktelig. (Foto: Brakkeaksjonen)

Brakkeaksjonens besøk kommenteres på Facebook og det er intressant å merke seg at mange får ros og at utførende selv også får kritikk – det går an å rydde etter seg og gjøre plass til andre selv om man jobber.

Når alt for mange må dele på brakka, blir det garderobe i dusjen. (Foto: Brakkeaksjonen)
Når alt for mange må dele på brakka, blir det garderobe i dusjen. (Foto: Brakkeaksjonen)

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *