Når elevene kan teste selvbygget skateboardrampe på skolen vekkes interessen for trebygging. (Foto: Treveven.no)

Artikkelen ble publisert for over 1 år siden. Tekniske egenskaper, priser og andre fakta kan ha endret seg siden publisering.

Tre som valgfag på ungdomsskolen

Rekruttering: Skog- og trevareindustrien har utarbeidet verktøy for å undervise elever i praktisk arbeid med tre og skog. Nå har tre pilotskoler gjennomført tre ulike valgfag og erfaringene er gode.

Fremover skal Byggmesteren granske den fallende rekrutteringen til yrkesfagene. Flere, som rektor på Nesbru VGS, peker på at det bør rettes mer ressurser inn mot ungdomsskolene og yngre elever for å øke interessen for byggfagene.

Treveven

Det finnes gode tilbud for ungdomsskoler som vil vise frem byggfag. Blant annet har skogbruk, trelast- og trevareindustrien utarbeidet verktøy for å undervise elever i praktisk arbeid med tre og skog, og lagt disse ut på nettstedet Treveven.

ValgfagTre_web

Oppleggene har tre, skog og skogbruk som tema, og egner seg godt for elever som liker praktisk arbeid. Det finnes både små og store oppgaver. Siden skolene løser sine valgfag på ulike måter, kan noen av oppgavene løses i løpet av få skoletimer, mens andre kan ta hele skoleåret.

Pilotskoler

Stange ungdomsskole er en av tre pilotskoler som har vektlagt praktisk læring og samarbeid med eksterne aktører. De har laget skrin, og dekorert dem med hjelp av opplæringskontorets mobile fresemaskin. De har samarbeidet med byggfag på Stange og med naturbruk på Jønsberg videregående skole. I tillegg har de vært på bedriftsbesøk hos Hestnæs Trappefabrikk.

Biri ungdomsskole har laget blomsterkasser, søppelkasser og søppelskur. (Foto: Treteknisk Informasjon)
Biri ungdomsskole har laget blomsterkasser, søppelkasser og søppelskur. (Foto: Treteknisk Informasjon)

Noen av elevene laget også musikkinstrumentet cajóntromme. På Gjøvik videregående skole har de fått en god innføring i byggfagene.

 

Froland ungdomsskole tilbyr trebygging innenfor valgfaget teknologi i praksis. Ved å lage modeller av hus, har elevene lært om målestokk, beregning av vinkler og om husbygging.

Froland har også valgfag innen praktisk skogbruk og miljøforståelse. Elevene som deltar her kvalifiseres til å ta på seg oppdrag med for eksempel planting, rydding og hogst. Et slikt godkjent kurssertifikat kan også bli verdifullt for elevene senere i livet.

Modellhus

Elevene på Froland har laget et hus i miniatyr, og på den måten lært en del grunnleggende om både teknologi og bygging av hus. De skal bygge husets bindingsverk og må dermed lære seg noen begreper og grunnprinsipper om husbygging.

Løvtrehus fra Froland. (Foto: Treteknisk Informasjon)
Løvtrehus fra Froland. (Foto: Treteknisk Informasjon)

 

Fakta om Treveven:

Satsingen er gjennomført av Skogbrukets Kursinstitutt, Byggskolen, Treindustrien, Treteknisk, Trefokus og Norsk Trevare. Utviklingsarbeidet er finansiert med egeninnsats og tilskudd fra Utviklingsfondet for skogbruk og Skogbrukets Verdiskapingsfond.

Tiltaket videreføres og har sin forankring ved Skogbrukets Kursinstitutt.

En videreutvikling kan være skolekonkurransen Bygge med tre, som kan arrangeres for både ungdomsskole og videregående skole.

Kontakt Anna Lena Albertsen, Skogbrukets Kursinstitutt for mer informasjon på ala@skogskurs.no eller telefon 971 65 634.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *