Restaurering av ei hestgjeterstue i Nordherad i Vågå. (Foto: Steinar Moldal)

Hjerleid vant kulturminneprisen

På Hjerleid skole og håndverkssenter har man undervist lenge i tradisjonelt håndverk. Nå belønnes innsatsen med Riksantikvarens kulturminnepris.

– Hjerleid skole og håndverkssenter gjør et fantastisk arbeid for å videreføre håndverkskunnskapen til nye generasjoner. Mange håndverkere som er utdannet på Hjerleid har deltatt i viktige restaureringsprosjekter rundt om i landet.

– Ringvirkningene av Hjerleids arbeid er store, og prisen er vel fortjent, sier riksantikvar Jørn Holme.

Hjerleid skole og håndverkssenter var godt representert da riksantikvaren overrakte prisen under en konferanse i Oslo torsdag 20. november.

(Foto: Siri Wolland)
(Foto: Siri Wolland)

Helle Hundevadt, rektor for Handverksskolen, Kjærsti Gangsø, styreleder for Handverksskolen, Steinar Moldal, daglig leder i Dovre Handverkssenter og Bygningshistorisk park, Heidi Karsten, daglig leder for Senter for bygdekultur, Steinar Tronhus, styreleder for Senter for bygdekultur, og Kirsti Kolle Grøndahl, styreleder for Stiftelsen Norsk Kulturarv, var alle til stede og tok imot prisen.

 

 

Hjerleid skole og håndverkssenter

Hjerleid ble opprettet allerede i 1886, da ekteparet Haldor og Randine Hjerleid ga en større pengesum for å opprette en ”Håndgjerningsskole for gutter”, slik at bygdas ungdom skulle ha mulighet for å få en praktisk utdanning. I dag omfatter Hjerleid skole og håndverkssenter Handverksskolen, Senter for bygdekultur, Dovre handverkssenter og flere små selvstendige bedrifter.  Eiere er stiftelsen Norsk Kulturarv og Studieforbundet kultur og tradisjon.

Juryens begrunnelse

På Hjerleid skole og håndverkssenter har man gjennom en årrekke undervist i tradisjonelt håndverk. Hjerleid har utdannet en rekke svært kompetente håndverkere som har deltatt i store restaureringsprosjekter rundt om i landet. Felles for all undervisning er at den er praktisk rettet og utøving av håndverket er sentralt.

Hjerleid har gjennom sitt arbeid sikret en fast rekruttering av dyktige håndverkere til bygningsvernet. Et godt bygningsvern er helt avhengig av kunnskapsrike håndverkere som mestrer de eldre teknikkene. Hjerleid er med Handverksskolen, Senter for bygdekultur, Dovre handverkssenter og Bygningshistorisk park et kraftsenter for norsk bygningsbevaring.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *