Jon Sandnes, administrerende direktør i Byggenæringens landsforening (BNL).

Kjemper videre mot svart arbeid

BNL vil ha nytt toppmøte og har sendt brev til statsminister Erna Solberg med 15 ulike tiltak som må iverksettes for at kampen mot svart arbeid i byggenæringen skal lykkes.

Etter toppmøtet om arbeidslivskriminalitet den 17. september med regjeringen har Byggenæringens Landsforening sett lyst på at det ville komme nye tiltak og midler i kampen.

Avventende

Etter at statsbudsjettet for 2015 ble lagt fram og skuffet mange med sin mangel på målrettede tiltak, har BNL planlagt et nytt toppmøte for å fortsette arbeidet. At det ikke ble noe ROT-fradrag var dårlig nytt, men man velger å se 25 millioner til samordning av tiltak mot kriminaliteten som en forsiktig start.

Skattekrimsjef Jan Egil Kristiansen kommenterte nylig  de varslede millionene til flere kontroller:

– Ja, vi er fornøyd med nye tiltak og mer penger. Men de organiserte kriminelle er den store trusselen her, og det må helt andre virkemidler til for å ta dem. Raske, samordnede kontroller skraper bare på overflaten, og fører sjelden til straffeforfølgning av alvorlig økonomisk kriminalitet. Lime-aksjonen blir brukt som eksempel, men den var forberedt i lang tid, og det er satt av betydelige ressurser til å følge opp, sa Kristiansen til Aftenposten.

Han viste også til at manglende etterforskningskapasitet i politiet gjør det svært krevende å få straffeforfulgt saker skatteetaten avdekker.

Blir det handling?

For å følge opp ønsker BNL å invitere Statsministeren, Arbeids- og sosialministeren, politiet, skatteetaten, arbeidstilsynet og Tollvesenet til et toppmøte for byggenæringens utfordringer med arbeidsmarkedskriminalitet. BNLs tiltak kan danne grunnlag for et slikt møte, står det i brevet.

– Når det kommer en handlingsplan mot arbeidslivskriminalitet senere i høst, er regjeringen nødt til å følge opp, sier Sandnes.

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *