Skattedirektør Hans Christian Holte. (Foto: IDG)

Vis seriøsitet på anbudssidene

Skatteetaten ønsker å videreutvikle handlehvitt.no med flere opplysninger og at informasjonen også vises på FINN, Mitt anbud og Anbudstorget, skriver skattedirektør Hans Christian Holte.

I en lengre kronikk i Aftenposten ser skattedirektøren på flere sider av kampen mot svart arbeid. Det må skapes tydeligere skiller mellom seriøse og useriøse der forbrukerne kjøper tjenester, er et av forslagene.

Vise skillet

– De som ønsker å handle hvitt, er viktige medspillere for å fjerne markedet for svart økonomi, skriver Holte.

– Problemet er at mange i dag har problemer med å skille mellom svarte og hvite aktører.

– Det er myndighetenes ansvar å synliggjøre dette skillet og hjelpe forbrukerne til å velge riktig. Dette kan vi få til gjennom å gjøre flere næringslivsdata om leverandører tilgjengelig for kundene, skriver Holte i kronikken.

 

Se de seriøse

Skattedirektøren har et intressant poeng når han framhever effekten som anbudsstjenester på nett har for svart arbeid. Og effekten det kan få om forbrukerne får se flere relevante opplysninger om useriøse og seriøse bedrifter:

– Firmasjekken på nettstedet handlehvitt.no ble etablert i 2011 for lettere å skille seriøse leverandører fra de useriøse. Firmasjekken gjør oppslag i Brønnøysundregistrene, og fortolker resultatene til informasjon som er forståelig for folk flest, skriver Holte

– Bedrifter som framstår som seriøse for forbrukeren, kan likevel ha unnlatt å levere lovpålagte oppgaver eller betale moms og skattetrekk, være under etterforskning for skattekrim eller drive sosial dumping.

– Skatteetaten ønsker derfor å videreutvikle handlehvitt.no, slik at flere opplysninger er tilgjengelige, og sørge for at relevant informasjon også finnes på nettbaserte anbudstjenester som FINN, Mitt anbud og Anbudstorget, skriver han.

For byggenæringen

Skattedirektøren skriver at etaten ønsker å heve terskelen for å komme inn i Enhetsregisteret og tilknyttede registre, og gjøre det synlig i Enhetsregisteret hvis bedrifter driver utenfor regelverket.

– Det er dessverre i byggenæringen det står verst til, og den må derfor få spesiell oppmerksomhet. Det anslås at nesten en tredel av omsetningen skal være svart, skriver Holte.

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *