Også trelast fram og tilbake over grensa

Norsk eksport av tømmer økte med 62 prosent i fjor sammenlignet med året før. Mye eksporteres til Sverige som er den største utenlandske leverandøren av trelast til det norske markedet.

Store lass med tømmer går dermed fram og tilbake over landegrensene slik som kjøttproduktene NRK nå har en føljetong om.

Leverer bare råvarer

– Norge er i ferd med å bli en råvareeksportør, sier en oppgitt administrerende direktør Heidi Kielland i Treindustrien.

Heidi Kielland adm. dir. i Treindustrien.
Heidi Kielland adm. dir. i Treindustrien.

Hun mener det er bekymringsfullt at så stor andel av tømmeret eksporteres. Resultatet blir at norske sagbruk ikke får råstoff til sin produksjon, og noen sagbruk må permittere. Svenskene er villig til å betale mer enn norske sagbruk for tømmeret, og er også største avtakere av tømmer som eksporteres fra Norge.

Tar inn igjen 21 prosent

Årlig importeres det omkring 150.000 kubikkmeter trelast hit til landet. Det tilsvarer 21 prosent av trelasten som brukes i nye bygg her i landet. Sverige er største utenlandske leverandør, og trelasten kommer tilbake i form av  moduler og elementer eller som trelast til norsk byggevirksomhet. – Det er bakvendt, og kan ikke fortsette om vi skal være noe mer enn råvareleverandører her i landet, mener Kielland.   I møtet om import av moduler og elementer onsdag, etterlyste hun også et miljøregnskap for denne transporten av tømmer og trelast fram og tilbake.     Les også: Bygg moduler til riktig pris så kan vi snakkes

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *