Disse elevene går VG2 tømrer på Hellerud videregående skole i Oslo, og er for det meste ute i praksis på Abildsø gård, der de deltar i byggingen av en ny driftsbygning som en vesentlig del av opplæringen. Selv føler de seg nesten som på jobb.

Artikkelen ble publisert for over 1 år siden. Tekniske egenskaper, priser og andre fakta kan ha endret seg siden publisering.

NHO: Praksis større verdi

I dag presenterer NHO sin tredje vei innen utdanning på Årskonferansen som nå pågår i Oslo. NHO vil at elever skal gå rett fra ungdomsskolen og ut i bedriftene for å lære, men LO frykter dette vil undergrave fagutdanningen og gjøre det enda vanskeligere å få læreplass enn det allerede er.

Med sin tredje vei vil NHO tillegge praksis en større verdi innen yrkesfagene. Årskonferansen overføres direkte på NHOs nettsider og på NRK1.

 

Glorifisert teori

– Vi har kanskje hatt en glorifisering av det teoribaserte, innrømmer NHO-sjef Kristin Skogen Lund i dagens Klassekampen. – Visse basisferdigheter er det viktig å ha, men praktisk læring og kunnskap kan være vel så verdifullt. Det må vi anerkjenne og lage gode løp for. Den tredje veien vi snakker om er viktig for å likestille og gjøre det attraktivt. For mange passer det godt, og kan være en vei til god kompetanse, sier Skogen Lund.

 

Ros fra regjeringshold

– Jeg synes det er et godt signal fra NHO. Jeg er glad for at næringslivet selv ser ut til å ville bidra ved å ta mer av yrkesopplæringen i bedrift, sier statssekretær Birgitte Jordahl i Kunnskapsdepartementet. – Målet i regjeringens plattform er at alle fylker skal tilby en praksisbrevordning.

Statssekretæren presiserer imidlertid at om slike ordninger kommer over hele landet, må de ikke undergrave de ordinære yrkesfagene.

– Dette skal ikke bli en lettvint løsning for alle som ønsker seg et fagbrev.

 

Ingen god løsning

– Næringslivet skriker etter fagkompetanse. Det å lage en miniversjon ved siden av skolen ser ikke vi som en god løsning. En slik modell vil undergrave hele yrkesopplæringen, sier LO-sekretær Trude Tinnlund.

Hun er også bekymret for tilgangen på læreplasser.

– Hvis man ikke kan tilby læreplasser til dem som går vanlig skoleløp, hvordan skal man da kunne tilby jobb til 16-åringer som ikke er faglærte.

Tinnlund mener bedriftene i NHO burde konsentrere seg om å skaffe læreplass til de som allerede går på yrkesfag. Hun mener skole og bedrift allerede har flere muligheter for nærmere samarbeid, blant annet gjennom ”prosjekt til fordypning”.

Årskonferansen til NHO fortsetter utover dagen med en rekke innlegg om læring og utdanning, som er årets tema.

– Enten du er tømrer eller bygningsingeniør, så trenger vi fagarbeidere i verdensklasse, påpekte statsminister Erna Solberg i sitt innlegg på årskonferansen, som du kan følge med på her, enten direkte eller i opptak.

 

Les mer: Fagbrev nytting, men….

Les mer: Tømrerelever nesten på jobb

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *