Advarer om dårligere boligsalg

Salg og igangsetting av nye boliger faller så dramatisk i november at det er grunn til å rope et varsku. – Lavere salg i år, betyr mindre igangsetting de kommende månedene, advarer Boligprodusentenes Forening.

Salg og igangsetting i november i år er omkring 40 prosent lavere enn ved samme tid i fjor. Når alle 11 månedene hittil i år ses under ett, er salget ni prosent lavere, og igangsettingen fem prosent lavere enn ved samme tid i fjor.
Det er salget av nye leiligheter som faller mest. I november alene med 54 prosent sammenlignet med november i fjor.

– Dette er en foruroligende utvikling for næringen, mener Per Jæger, adm.dir. i Boligprodusentenes Forening.

 

Færre igangsatt i år

Jæger mener det nå ligger an til en igangsetting på 26.000 enheter i år, 4.000 færre enn i fjor og 12.000 færre enn framskriving av befolkningsutviklingen skulle tilsi.

På en pressekonferanse i dag presenterte han krav til myndigheten og bankene om nødvendige tiltak for å få boligbyggingen på et nivå som er nærmere det faktiske behovet. Om derimot den negative trenden fortsetter, vil etterspørselen etter boliger presse allerede høye priser videre opp.

 

Skjerpete krav til egenkapital og garanti bremser

Egenkapitalkrav på 15 prosent for boligkjøpere og økte krav til boligbyggeres garantistillelser, er to viktige faktorer som må endres for å få fart på boligsalg og -igangsetting, mener Jæger i Boligprodusentenes Forening.

Videre fremmer foreningen krav til myndighetene om at Husbanken må få bruke rammene sine fortløpende, og at rammene må økes når de er brukt opp.
Dessuten må foreslåtte endringer i permitteringsreglene slettes, tekniske forskrifter forenkles og kravet til uavhengig kontroll fjernes.

 

Bankene må være banker igjen

Boligprodusentene appellerer videre til bankene om at de må spille på lag med boligbransjen og fungere som banker igjen. De må slutte å kreve at boligkjøpere skal selge gammel bolig før de kan kjøpe nytt, og sørge for mellomfinansiering ved boligkjøp.

Les også: Igangsettingen opp ni prosent (oktober)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *