En av få gode, hvite jobber

– Sånne rehabiliteringsjobber er det mange av i distriktet vårt, men de forsvinner ofte til andre, sannsynligvis useriøse aktører, forklarer byggmester Asle Thorsen i Arendal for Sp-topp Liv Signe Navarsete.

Senterpartiet har programfestet ROT-fradrag for kommende stortingsperiode, og da Sp-lederen kom på besøk fredag, sa Asle Thorsen at han hilser det velkommen hvis det kan bidra til å bremse trenden med at stadig flere rehabiliteringsoppdrag havner hos useriøse.

 

Får bare 5 % av tilbudene

– Ukentlig er vi på befaring og ser på oppdrag som gjelder rehabilitering, ombygging og tilbygg (ROT). I distriktet er det omkring 25.000 hus som er verneverdig, og mange av dem trenger en fornyelse, sa Thorsen.

– Selv om vi utarbeider grundige tilbud med beskrivelse av omfang og priser, får vi bare tilslag på maks 5 prosent av det vi gir tilbud på. Siden i fjor på samme tid, er markedet blitt mye strammere, og jeg tror det har sammenheng med at flere er villige til å jobbe svart for å få arbeid, sa Thorsen til Sp-lederen.

 

ROT-fradrag for momsen

Asle Thorsen mener størrelsen på ROT-fradrag er helt avgjørende for om det får effekt. Navarsete sier at et fradrag på 50.000 kroner per husstandsmedlem og maksimalt 100.000 for ektepar, kan være en aktuell størrelse, slik det er i Sverige.

– Et fradrag for momsen, time for time, ville vært enda bedre, mener Thorsen, og argumenterer med at man dermed fjerner svartarbeidernes konkurransefortrinn.

 

Permitteringstruet av store egenkapitalkrav

Byggmester Asle Thorsen mener markedet det siste året er drastisk endret også når det gjelder nybygging av boliger. Firmaer har allerede bestemt at det ikke tar inn lærlinger i år fordi de får færre    rehabiliteringsoppdrag. Er det ikke en bedring i sikte for nybyggingen, kan det også føre til behov for å permittere ansatte, advarer han.

Thorsen forklarte Sp-lederen at salget av nye boliger går merkbart tregere etter de nye kravene om 15 prosent egenkapital tok til å gjelde. Firmaet har selv flere usolgte leiligheter som blir lagt ut til utleie i påvente av bedre marked. I en sånn situasjon er det mindre aktuelt å starte nye prosjekter, poengterte han.

Navarsete repliserte at hun personlig ikke er enig i skjerpingen av dette kravet, men at «det ikke er hennes bord».

Byggmester Asle Thorsen AS er eid av Betonmast AS.

Les også: ROT-fradrag mot svart arbeid

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *