Rehabiliteringen av denne eneboligen på Karmøy trekkes fram som et godt eksempel på «som nytt fra Norgeshus». (Foto: Norgeshus Karmøy)

Norgeshus rigger seg til ROT

De bygger helst nytt, men når Norgeshus skal i gang med å rehabilitere eldre boliger, er målet at det skal bli som nytt.

«Som nytt fra Norgeshus» heter løsningen kjeden har utviklet for forhandlerne. Her får de maler for det de trenger fra den første befaringen til markedsføring av denne typen oppdrag.

– De fleste forhandlerne har begynt virksomheten sin med rehabilitering, og med sviktende boligsalg blir ROT svært aktuelt, konstaterte salgssjef Frode Holm og bedriftsutvikler Vidar Eikeset da de presenterte nyheten på kjedens kongress i Tromsø sist helg.

– Rehabilitering, ombygging og tilbygg (ROT) kan forhandlerne våre godt, og de kan sørge for at kundene får en like god opplevelse fram til ferdig resultat med et rehabiliteringsprosjekt som de kan få med en ny bolig, understreket Holm og Eikeset.

Byggmester Johan Lundbo og bærekraftsansvarlig Ben Toscher har begge bidratt til «Som nytt fra Norgeshus».

Energisparing og komfort

Det er et stort behov for rehabilitering av boliger fra 1960-1980-tallet. Målet med «Som nytt» er å oppgradere opp mot TEK 17-standard. Det gir bedre bokomfort og lavere energiforbruk og treffer blink på miljø og bærekraft, poengterte de.

Hvordan ulike tiltak vil slå ut i kostnader og energibesparelser, skal forhandlerne også beregne med verktøy som ligger i den nye løsningen.

Les også: Norgeshus Egersund helt til topps

En sjeldent fin beliggenhet fristet huseieren til å bestille den omfattende rehabiliteringen som Norgeshus Karmøy nå er i gang med. (Foto/illustrasjon: Norgeshus Karmøy/Norgeshus)

Folk vil gjerne bo på større tomter

– Det er et stort marked for rehabilitering, konstaterer byggmester og daglig leder Erling Bårdsen i Norgeshus Karmøy.

– Vi bygger også nytt, men mange kunder foretrekker eldre hus fordi de har større tomter og ofte finere beliggenhet enn det som tilbys i dag. For noen kan eldre hus ha en affeksjonsverdi fordi de har vært i familien i mange år. Men de fleste som overtar eldre hus, vil jo modernisere dem og få dagens bokomfort, forklarer Bårdsen.

– Hva vil være den største fordelen med den nye løsningen?

– Det er at vi kan få en like god struktur og trygghet i denne typen oppdrag som når vi bygger nye hus.

I firmaet har Bårdsen mellom 10 og 15 ansatte som har drevet mye med rehabilitering av eldre boliger.

– Det er utfordrende på en annen måte enn å bygge nytt. Gode forundersøkelser er viktig. Vi kan møte overraskelser som krever en løsning. De fleste hus fra 1980-tallet og senere har gode grunnmurer og er bygd på en måte som man kan bygge videre på. Jeg er også opptatt av miljøgevinsten man har ved å benytte deler av eksisterende bygningsmasse, sier han.

Eneboligen på Singsaker i Trondheim framstår som ny etter rehabilitering, ombygging og tilbygg i flere omganger. Takskiferen er den opprinnelige, kledning og vinduer er også i varige materialer som vil kreve lite vedlikehold. (Foto: Privat)

Godt verktøy

– Jeg har lenge ønsket meg en løsning som passer i rehab-markedet, og synes det som nå er presentert, gir oss gode verktøy å ha med seg i møte med potensielle kunder, fastslår Johan Lundbo i Norgeshus Lundbo i Trondheim.

Han har lang erfaring med rehabilitering fordi det er mange eldre boliger i området Tyholt-Singsaker der firmaet holder til, og få nye tomter å bygge på. Lundbo er en av forhandlerne som har bidratt i utvikling av «Som nytt»-løsningen.

Han sier det er viktig at rehabilitering som følger dette opplegget, vil kunne støttes med tilskudd fra Enova. Som en del av pakka, tilbyr Norgeshus også kurs som fører til godkjent energirådgiver.

Foruten Lundbo og to andre forhandlere, har fire sentrale leverandører vært med på å utvikle «Som nytt fra Norgeshus».

Slik så huset ut før Norgeshus Lundbo begynte med ombygging og rehabilitering. (Foto: Privat)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *