Vedlikeholdsfrie vinduer finnes ikke

PVC-vinduer tar markedsandeler i Norge. De markedsføres med å være vedlikeholdsfrie. – Men PVC-vinduene er ikke vedlikeholdsfrie. De er bare umulige å vedlikeholde, protesterer Tore Gran i Norske Trevarefabrikkers Landsforbund (NTL).

Nå går han og NTL til felts mot markedsføringen av PVC-vinduer som vedlikeholdsfrie. De mener markedsføringen er feilaktig. Det er kun en norsk vindusprodusent som produserer slike vinduer. Flere andre importerer dem. Alle de som markedsfører PVC-vinduer som vedlikeholdsfrie og miljøvennlige har fått brev fra NTLs advokat om at ”vedlikeholdsfritt”  og miljøvennlig er både feilaktig og villedende markedsføring av vinduene. Enkelte har i brevs form lovt at de skal trekke ut denne beskrivelsen i sin fremtidige markedsføring. Noen få andre har innrømmet at ingen materialer er vedlikeholdsfrie, men at de fortsatt vil benytte seg av dette i sin markedsføring.
Disse kan vente seg et oppgjør med Markedsrådet og eventuelt Forbrukerrådet om Tore Gran får det som han vil.

Velg norske trevinduer

Gran gjennomfører nå en foredragsserie om trevinduer som er 100 % gjenvinnbare i forhold til PVC-vinduer, og har medvirket til en flott brosjyre om det samme tema. Den distribueres i næringen, til byggevareforhandlere, arkitekter, rådgivere, kunder, kommuner og til  enkelte departementer.
Ett budskap er at PVC-vinduer ikke kan vedlikeholdes slik trevinduer kan. De blir dermed stygge over tid, og brukerne kan ikke få gjort noe med dem.
– Dinside.no viser en video som tydelig understreker dette poenget. Der behandles vinduskarmer og sprosser med bilpolish for å fjerne stygge mørke striper. Men uten nevneverdig resultat, sier Gran.
– Hvorfor faller NTL medlemmene i ryggen med denne offensiven?
– Det er ingen av våre medlemmer som produserer PVC-vinduer. Men om så var, ville vi likevel satt i gang kampanjen fordi måten PVC-vinduene markedsføres på setter hele bransjen i vanry når de etter få år blir stygge og må vedlikeholdes eller pusses opp med kjemikalier. Ved utskifting og innlevering på et avfallsdeponi klassifiseres PVC som farlig avfall, sier Gran. Et PVC-vindu kan innholde mange forskjellige giftstoffer, som er ødeleggende for mennesker, natur og dyr. Et trevindu er bare godt for miljøet og oss mennesker.

Tre kan holdes pent

Han understreker at trevinduer må behandles, og med litt vedlikehold vil disse   holde seg like pene og få lang varighet.
– Nesten evig, sier han, og viser til nasjonalklenodiet Eidsvollsbygningen som har opprinnelige vinduer intakt. De har vært vedlikeholdt hvert femtiende år og er nå over 200.
På den annen side legger han ikke skjul på at manglende vedlikehold kan føre til råteskader over tid. Trevinduer uten impregnering og manglende vedlikehold var det beste argumentet for de som solgte ”velikeholdsfrie” PVC-vinduer i flere europeiske land tidligere.
PVC-vinduene har imidlertid hatt fallende salgskurve i Europa de siste åra, og enkelte land samt noen stater i USA vurderer til og med et forbud mot PVC. Flere norske miljøvernorganisasjoner vil ha det samme her.
I Norge har disse vinduene hatt stigende salgskurve. Det meste er nok gått til fornyelse i eldre borettslag og blokkbebyggelse, hvor pris og ”vedlikeholdsfritt” er det beste salgsargumentet for å gå fra tre til PVC.

Farlig avfall

– Polyvinylklorid (PVC) er et plastprodukt som ikke kan gjenvinnes. Det finnes ikke returordninger for PVC her i landet., og vinduene må behandles som farlig avfall. Vi risikerer at vinduene dumpes og bidrar til å skade miljøet, argumenterer Gran.
PVC inneholder mykgjørere av typen ftalater som kan ha skadevirkning på mennesker og dyr. Selv små doser kan påvirke kjønnshormonene.
PVC avgir gifte gasser om det brennes. Det blir derfor feil når noen hevder at et PVC-vindu tilfredsstiller kravet i brannforskriften

Flere med

Norske Trevarefabrikkers Landsforbund har innledet samarbeid med skogindustrien i kampen mot PVC-vinduene. Men også byggmestre og andre som gir kunder råd i slike saker, bør engasjere seg. – Vi trenger større bevissthet om hvilke produkter vi setter inn i byggene våre, sier Gran, som minner om at tre er et naturmateriale som binder CO2 og som kan gjenvinnes til bl.a. spon – og fiberplater og ikke minst – bonden som får sagflis til sitt  fjøs og stall.

Artikkelen er hentet fra Byggmesteren nr 7/11.

Les også: Vinylvinduer er vedlikeholdsfrie

PVC i dag er problemer i morgen

3 kommentarer til “Vedlikeholdsfrie vinduer finnes ikke

  1. bullshit !
    wooden monopolists in Norway want to save they own business .
    Pressing to the people lies.

    the truth is that PVC windows are much cheaper an very good quality .

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *