Vinylvinduer er vedlikeholdsfrie

– Joda, det finnes vedlikeholdsfrie vinduer. Vi har flere eksempler på 20 år gamle vinylvinduer som er tilnærmet like fine i dag som da de ble satt inn, fastslår Leif Hofseth, daglig leder i H-Produkter AS.

Den ledende norske produsenten av vinylvinduer er ikke enig med Tore Gran i Norske Trevarefabrikkers Landsforbund (NTL) som i Byggmesteren i juli slo fast at det ikke finnes vedlikeholdsfrie vinduer.
Gran gjennomfører en foredragsserie der han går sterkt ut mot PVC-vinduer som har hatt en økende markedsandel her i landet på bekostning av trevinduer. Han mener at PVC-vinduer bare kan sies å være vedlikeholdsfrie fordi de ikke kan vedlikeholdes, sier de blir stygge etter bare få år, og at kundene ikke kan få gjort noe med dem.

 

Fint i fjæra

Hofseth tilbakeviser at PVC-vinduene ikke kan vedlikeholdes. Han viser til et forsøk Byggforsk gjorde i 1995. En hvit vindusprofil ble reparert etter gitte anvisninger. Resultatet ble utmerket, lyder konklusjonen.
Etter artikkelen i Byggmesteren, har Leif Hofseth tatt kontakt med flere kunder og huseiere om vedlikeholdsfrie vinduer.
Den aller første kunden som fikk montert vinylvinduer etter etableringen av H-Produkter AS i 1990, var Brødr. Remø AS, Fiskerstranda ved Ålesund. Bygget ligger helt i fjæresteinene og er derfor ekstra utsatt for saltvann i tillegg til det sunnmørske klimaet.
– Johnny Remø sier at vinduene står like godt og det har ikke vært nødvendig med en eneste krone til vedlikehold hittil, forteller Hofseth.

Bruker dem også selv

På oppfordring fra Hofseth, har Byggmesteren kontaktet to byggefirmaer på Sunnmøre som gir det samme inntrykket.
Martin Roald i Roald Bygg AS forteller om kunder som er fornøyde med vinduene etter nesten 20 år. Regnvann gjør at ikke engang vask har vært nødvendig, forteller han.
Roald er også selv så godt fornøyd at han skifter til slike vinduer når han fornyer egen bolig fra 1970-tallet.

Bare gode erfaringer

– I 1994-95 skiftet vi vinduer i et borettslag i Ålesund som vårt første store prosjekt med vinylvinduer. Her ser vinduene like fine ut i dag til tross for store påkjenninger av vær og vind samt salt fra storhavet når det blåser, og det gjør det ofte på våre kanter. Vi har ennå ikke hatt en eneste reklamasjon, sier Gunnar Vassbotn i Byggmester´n Møre.
– Kundene vil helst slippe vedlikehold, og disse vinduene viser seg å være absolutt vedlikeholdsfrie. Det eneste kundene må gjøre, er å tørke av vinduene med en klut. Skjøter, sammenføyninger og hjørner er som nye, sier han.
Leif Hofseth i H-Produkter AS legger til at normal levetid for vinduer i dag er ca. 20 år, og at man derfor kan slå fast at vinylvinduene er vedlikeholdsfrie i livsløpet sitt.
– Det er ikke godt å si hvor lenge et vinylvindu kan vare, men det kan godt tenkes både 40-50 år og gjerne enda lengre, sier han.

Lang levetid et miljøargument

PVC har en lav miljøstatus. Norges Miljøvernforbund vil gå til boikott av produkter som er lagd av PVC, framgår det av nettsida deres.
Det begrunnes med at PVC kan være tilsatt giftige stoffer, blant annet stabilisator av kadmium, og at det avgir giftige gasser ved brann og i eventuell avfallsforbrenning.
– Jeg har vært sterkt opptatt av miljøspørsmål i snart 40 år. Levetida til vinylproduktene er et miljøargument i seg selv, sier Hofseth og underbygger det   med at PVC blir brukt til vannforsyningsrør. Det må skyldes at slike rør har lang holdbarhet og samfunnet kan spare kostnader til oppgraving og utskifting.
– Vinyl er vanskelig å antenne, så ved en eventuell brann vil beboere få problemer av andre årsaker enn at vinylvinduene blir antent og giftige gasser oppstår. Vinylvinduer må utsettes for direkte flammer for å brenne. Jeg kjenner faktisk til et eksempel på en utbrent leilighet der vinylvinduene har fungert etter at leiligheten var utbrent, sier Hofseth.
– I den typen vinyl som brukes i H-Produkters vinduer, er det sink som stabilisator, og dette er et helt ufarlig stoff, legger han til.

Kan resirkuleres

– Gjenvinning av vinylvinduer er mulig, men det har ennå ikke vært aktuelt for våre vinylvinduer. Vinduer vi har tatt i retur av feilbestilling eller annet, er solgt videre i markedet, fortsetter Hofseth.
– Vi har vår egenutviklete vindu- og dørprofil som blir leieprodusert i Tyskland. Denne produsenten har en returordning som fungerer svært godt. All kapp og spon og annet svinn fra vår produksjonen går tilbake til gjenbruk. Det er ikke avfall, men representerer en ressurs, poengterer sunnmøringen.
Han har ledet produksjonsbedrifter i H-gruppen i 33 år, og her har det vært produsert vinduer av mange materialer:  Av tre, aluminiumskledde trevinduer, trekledd aluminiumsvinduer, vinylvinduer, glassfibervinduer og helaluminiumsvinduer.
Han forsikrer at han ikke har noe imot noen av materialene som brukes til vindu og dørproduksjon, men er opptatt av at PVC får en korrekt omtale.
Hofseth mener det er forståelig at vinylprofiler er det mest brukte vindusmaterialet i det moderne verden.
Stadig flere trevinduprodusenter bruker også vinylprofiler til glasslister og utvendige sprosser på sine vinduer og dører som erstatning for treverk. Det gjør det for å redusere vedlikeholdskostnadene og for å bedre bestandigheten på produktene. Dette forteller mye om vinylprofilenes fortreffelighet, avslutter daglig leder av H-Produkter As, Leif Hofseth.

PVC er vinyl

PVC er forkortelse for polyvinylklorid. PVC og vinyl er like vanlig betegnelser for dette stoffet. H-produkter kaller sine vinduer av denne typen for vinylvinduer.
Det er gjort i samråd med kunder da denne produksjonen kom i gang, opplyser Leif Hofseth.

 

Artikkelen er hentet fra Byggmesteren nr 8/11.

Les også: Vedlikeholdsfrie vinduer finnes ikke

PVC i dag er problemer i morgen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *