Artikkelen ble publisert for over 1 år siden. Tekniske egenskaper, priser og andre fakta kan ha endret seg siden publisering.

Liten interesse for rehabilitering til passivhus

– Foreløpig er det bare offentlige og profesjonelle byggherrer, fagfolk og spesielt interesserte som har tatt kontakt for å rehabilitere eldre hus til passivhus standard, fastslår Ferry Smits, leder for Enovas rådgiverteam.

Enovas støtteordninger som ble lansert sist sommer, ser ikke ut til å være nok til å vekke folks interesse for rehabilitering til passivhus.
Den nye tilskuddsordning er også åpnet for eneboliger som kan få inntil 700 kroner per kvadratmeter ved rehabilitering til passivhusstandard. Tilskuddet er ment å dekke merkostnadene som følger med en oppgradering i forhold til nivået i Tek 2007.

Vil heller ha fint kjøkken

Et halvt år etter at ordningen ble lansert, har det likevel ikke kommet søknader om støtte til eneboliger, bekrefter Ferry Smits i rådgiverselskapet Rambøll. Han er engasjert som leder for Enovas rådgiverteam.
Det er kommet henvendelser og søknader fra offentlige og profesjonelle byggherrer med større bygningsmasse, men ikke fra eneboliger.
Smits mener boligeiere flest er mer opptatt av å få det fint innomhus enn å spare energi. Fine kjøkkenløsninger ser ut til å være mer interessant enn lavere strømregninger, sier han.

Ekstra rådgivning

Den som har planer om å rehabilitere boligen til passivhus, kan i tillegg til støtte til investeringer, få hjelp av Enovas rådgiverteam i planleggingen. Huseiere kan få inntil fem timers rådgivning som vil dreie seg om mulige løsninger og hvilke konsekvenser de enkelte valg vil få.
Rådgivningen må i tilfelle komme i tillegg til annen rådgivning som tiltakshaveren innhenter. Enovas rådgivere vil kunne bistå med viktig kunnskap og erfaring fra andre prosjekter, men kan ikke ventes å foreta beregning av kostnadene, poengterer Smits.

Håndbok med løsninger

De aller fleste som utfører rehabilitering på eneboliger, er mindre firmaer, og tiltakshaver er som oftest eieren. Ingen av dem kan ventes å ha økonomi eller kompetanse til å gjennomføre nødvendig analyse av en slik rehabilitering, mener Smits.
Han tror en håndbok til bruk ved arbeider på eldre bygninger kunne vært til god hjelp. Den kunne også vært nettbasert, og burde inneholde standardiserte løsninger for etterisolering, vindtetting og andre nødvendige tiltak slik at den utførende enkelt kunne utføre utbedringene med denne til hjelp.

Bli med i passivhusdiskusjon på Facebook

Byggmesterens gruppe på facebook har startet en diskusjon om pasivhus, kostnader og erfaring. Diskusjonen kan du bli med i her

Les også: Kommentar: Monstermaster i sprengkulde

Strømmåler mot kraftmangel

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *