Sluk er en gjenganger som feilkilde ved fuktskader på bad. Nå skal søknadsplikt få ned antall skader. (Illustrasjonsfoto)

Må søke ved våtromsbygging

Både ved bygging av nye og ombygging av eksisterende våtrom kreves det godkjent søknad og bruk av kvalifiserte foretak for prosjektering og utførelse. Fra 1. juli neste år innføres dessuten uavhengig kontroll av både prosjekterende og utførende. Når har BE utarbeidet nærmere regler og veiledninger, samt en liste over unntakene fra søknadsplikten.

Membran og eventuelle hull og gjennomføringer i membranen vil alltid være søknadspliktig. I det elektroniske søknadssystemet ByggSøk er det laget en enklere søkeprosess, og Standard Norge vil utarbeide en enklere søknadsblankett for mindre tiltak.

En rekke unntak

Blant de mange unntak fra kravet om søknad er tilkobling av toalett med og uten innebygd sisterne, til eksisterende ledninger, forutsatt at det ikke berører våt sone. Videre er det unntak for installering og reparasjon av sanitærinstallasjoner som ikke berører membran i våtsone, installering og reparasjon av rør, kraner og sanitærinstallasjoner som ligger åpent i rom, installasjon og skifte av varmtvannsbereder, omtrekk og utskifting av innerrør i rør-i-rør-systemer og tilkobling av oppvaskmaskin, isvannmaskin og kaffemaskin, for å nevne noen.

Gjengangerfeil

Hensikten med søknadsplikten er å bli kvitt de mange vann- og fuktskadene som skyldes mangelfull planlegging av arbeidet eller feil utførelse. Manglende fall, for tynn påstrykningsmembran eller ingen membran, feil plassering eller montering av sluk er feil som går igjen. Og feil oppstår ikke bare når det er ukyndige som har utført arbeidet. Også profesjonelle gjør feil, skriver Statens bygningstekniske etat i sin orientering om søknadsplikten på sine nettsider.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *