Byggmesterforbundet: Still kompetansekrav til foretak i byggebransjen

– Legg all prestisje til side og bidra til at det settes i gang en utredning om etablering av kompetansekrav til alle utførende foretak i byggenæringen, appellerer Byggmesterforbundet overfor kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete.

I en uttalelse vedtatt på Byggmesterforbundets landsmøte i Lillestrøm fredag, påpeker forbundet at kompetansekrav skulle stilles til alle som står for oppføring og vedlikehold av hus og bygninger.
Det ville bidratt til færre byggskader og til mer seriøsitet i næringen.
Dette er tatt opp tidligere av Byggmesterforbundet og flere andre organisasjoner i næringen, senest da plan og bygningsloven ble behandlet på Stortinget i fjor.

I stedet har myndighetene innført et betydelig kontrollapparat som bare gjelder søknadspliktige tiltak. Denne kontrollen vil dermed bare berøre foretak med dokumentert kompetanse, mens det for alle øvrige arbeider ikke er kontroll av foretak og heller ikke det arbeidet som utføres.

Ombygging og reparasjoner av bygg som ikke krever søknad til bygningsmyndighetene, og der det derfor ikke stilles krav til foretakene, representerer 30 % (ca. 50 milliarder kroner i 2008) av det totale markedet.
Myndighetenes unnlatelse på dette området bidrar til unødige kostnader for kundene og bedrifter med kompetanse, samtidig som den tilrettelegger for den useriøse delen av næringen.

Les to andre uttalelser fra Byggmesterforbundets landsmøte:

Energieffektiviser eksisterende bygninger

Etterlyser tiltak for å bedre forbrukernes tillit

2 kommentarer til “Byggmesterforbundet: Still kompetansekrav til foretak i byggebransjen

  1. Det typiske med bransjeorganisajoner er alle forslag til medlemmenes fordel. Mennesker har bygd på sine hus i tusener av år uten unødvending og meningsløs innblanding fra uvedkommende. Får håpe det blir mindre meningsløs kontroll og byråkrati, og ikke mer. Nok ett forslag fra byggmesterforbundet som vil gjøre det vanskeligere og koste mer for brukerne, og gi byggmesterne økt overskudd.

    Hilsen Kåre Sørlie
    Byggmester som satser på kvalitet fremfor organisering.

  2. Som byggmester har Kåre Sørlie en kompetanse og erfaring som mange av hans konkurrenter ikke innehar. Disse kan i et stort vedlikeholdsmarked (ca 50 milliarder årlig) drive helt fritt uten å kjenne til faget, byggeregler, risiko, betydning av avtaler mellom kjøper og selger etc. Byggmestere konkurrer ikke bare seg i mellom, men med en stor favn av ulike aktører som ikke behøver å dokumentere sin kunnskap. Byggmesterforbundets forslag vil ikke påføre Byggmester Kåre Sørlie og hans kunder mer kostnader og byråkrati, men bidra til en sunnere konkurranse og bedre rennome og trygghet for kundene.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *