Priset for femetasjers trehus

Flerfamiliehuset Horisont Rya Rydebäck og Derome förvaltning ble på Träbyggnadsdagen i Malmø i går tildelt prisen for Utmärkt Modernt Träbyggande i konkurransen ”Bygg stort och spännande i trä”.

Derome förvaltning AB tilhører Deromegruppen, som har et konglomerat av selskaper innen bygg og forvaltning og dekker slik hele kjeden fra skogsdrift til forvaltning av ferdig bygde boliger. Selskapet har gjennom flere år utviklet industriell fleretasjes trehusbygging, og det er dette arbeidet som nå bærer frukter ved prisanerkjennelsen.

Rasjonellt
Juryen peker i sin uttalelse på den videreutviklingen av et etablert byggsystem som Derome har gjort ved oppføringen av Horisont Rya Rydebäck i Helsingborg. I en fabrikk prefabrikeres stenderverket og et bjelkelag med gode lydisolerende egenskaper, som så monteres under en fleksibel værbeskyttelse.
Boligenes planløsning og arkitektur viser et vinnende samspill mellom konstruktør og arkitekt. Deromes utvikling av byggeprosessen for boliger er i år etter år karakterisert av langsiktige relasjoner mellom aktørene og stadige forbedringer i samsvar med lean construction-filosofien.

Tre er framtiden
Juryleder Fredrik von Platen sier at Derome på en målbevisst og systematisk måte har utviklet en rasjonell byggemetode. Gjennom stadige forbedringer har man trinn for trinn gått mot forbedrede byggeprosesser og dermed også vist at tre er et framtidsmateriale for industriell bygging.
– Utmerkelsen er som kronen på verket, det er meget stimulerende å få en slik oppmerksomhet som en bekreftelse på av vi gjør det rette. Det påvirker oss alle som jobber i Deromekonsernet gjennom å spore til fortsatt utvikling av den industrielle trebyggingen.
Horisont Rya Rydebäck er tegnet av Henrik Jais Nielsen & Mats White Arkitekter AB og Nisse Landén.
Konkurransen ”Bygg stort och spännande i trä” ble utlyst av daværende Skogs- og infrastrukturminister Ulrica Messing, og skal inspirere til og framheve bruken av moderne trebyggingsteknikk. Den svenske regjeringen har en egen nettside der den nasjonale trebyggingsstrategien er presentert. På Sveriges Träbygnadskansli gis en bred presentasjon av svenske trehusprosjekter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *