Nye boliger brannfeller

Midt inne i den gamle trehusbebyggelsen i Trondheim ble det oppført 28 ungdomsboliger over eksisterende bebyggelse. Etter to branner, der en blokkerte den eneste rømningsveien, truer nå kommunen med å trekke ferdigattesten, halvannet år etter innflytting.

Etter flere ekspertuttalelser om de branntekniske løsningene, vurderer nå kommunen om prosjekteringen er god nok. Da brannvesenet allerede i 2005 foreslo å trekke tilbake den midlertidige brukstillatelsen, ble de ikke hørt av kommunen. Ved en brann i nattklubben Downtown i mars i år, klarte ikke beboerne å komme seg ut på grunn av kraftig røykutvikling ved den utvendige branntrappa, skriver Teknisk Ukeblad.

Manuell overrisling
Teknoconsult var ansvarlig for den branntekniske prosjekteringen på bygget som NCC førte opp. Det valgte et manuelt overrislingsanlegg for to av fasadene, men dette valget var ukjent for brannvesenet, enda det var det som skulle koble dette til ved en eventuell brann.
– Tidlig utløsning er helt essensielt for at fasadesprinkling skal virke, sier Anna-Karin Sundberg, leder for forebyggende avdeling ved Trondheim Brann- og Redningstjeneste. – Her kan en brann i nabobygningen bli ganske stor før vi får koplet til fasadesprinklingen. Det beste hadde vært automatisk sprinkling.

Muntlig aksept
Teknoconsult mener brannvesenet fikk beskjed, men innrømmer at det ikke er sendt noen formell søknad om godkjenning for dette.
– Vi diskuterte dette med brannvesenet og fikk muntlig aksept for manuell overrisling, sier Johnny Holst i Teknoconsult. – I ettertid ser jeg at vi burde brukt automatisk.
Ved en brann skal beboerne i øverste etasje gå ut på svalgangen og derfra ned en spiraltrapp.
– Men takkonstruksjonen i nabobygget var den ene veggen i spriraltrappens øverste etasje. Ved en brann der ville ingen kunne bruke trappen, påpeker Sundberg.
Les hele saken på TUs nettsider.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *