Svart slår ut hvitt

Antallet oppdrag faller som en stein hos byggmester Morten Sæthern på Nesodden. Men det er full fart på det lokale byggemarkedet. Utenfor byggeplassene står det polske og latviske biler parkert. Se mer på Dagsrevyen i kveld.

– Vi brukes til å kontrollere hvor mye kundene sparer på å gjøre arbeidet svart, sier byggmester Kjetil Eriksen til Dagens Næringsliv. – Vi kan gi en pris på et oppdrag, men får aldri noen tilbakemelding. Oppdraget blir i stedet gjort svart uten kontrakt. Det er forstemmende, men det nytter ikke å sutre, sier Eriksen.

Byggeskadene kommer
– Velger du svart kan du bli stående ansvarlig for yrkesskader og du kan bli saksøkt. Du får ikke gyldig dokumentasjon på at boligen din er pusset opp i tråd med gjeldende forskrifter. Det kan koste dyrt, advarer administrerende direktør Sverre Larssen i Byggenæringens Landsforening.
– Vi hører historier om rørleggere som sparer på membranen og lignende. I dag er det så stor rift om arbeidskraften at det er ingen som spør etter papirer eller referanser. Det blir vanskelig å skille klinten fra hveten, mener Larssen.
– Det har kommet en ny type byggeskader, sier forsker Trond Bøhlerengen ved Sintef Byggforsk. – Den veldige boomen i næringen har tiltrukket seg utenlandsk arbeidskraft som verken har kunnskap om norsk byggeskikk eller kan lese norske tegninger. Dette skaper nye problemer, sier Bøhlerengen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *