– I dag blir fasadeplater eller ytterkledning i all hovedsak festet med skruer i trelekter. Denne løsningen har mange utfordringer, sier Lars Erik Vinje i Spilka Building Solutions AS. (Foto: Spilka)

Artikkelen ble publisert for over 1 år siden. Tekniske egenskaper, priser og andre fakta kan ha endret seg siden publisering.

Spilka lanserer nytt festesystem for fasader

– Spilka Fixade løser store klimautfordringer knyttet til fasader og markedspotensialet er enormt, sier daglig leder Lars Erik Vinje i Spilka Building Solution.

Fasadesystemet Fixade skal vises frem for første gang på Bygg Reis Deg i Lillestrøm 20. oktober, skriver Spilka som nå tester systemet på et byggeprosjekt i Ålesund.

Utviklet med byggebransjen

Spilka har jobbet to år med å utvikle festesystemet.

– Vi begynte prosessen med å spørre arkitekter, entreprenører og byggherrer om det finnes områder innenfor bygg og anlegg der man opplever problemer, forteller administrerende direktør i Spilka Industri, Terje Bøe.

Under kan du se en kort film om det patenterte fasadesystemet:

https://www.youtube.com/watch?v=4F6oZ2Ge4Nc

– Fasademarkedet, pekte seg helt klart ut, og dette ble starten på en produktutvikling der vi har jobbet tett med både utviklingsmiljøet Inventas og Innovasjon Norge. I tillegg har vi samarbeidet med Steni, som er en stor leverandør av fasadeplater.

Fixade skal ha lang levetid og materialene kan resirkuleres slik at de bidrar til økt ombruk i byggeprosjektet.

– Fixade består av holdbare materialer som er konstruert for effektiv demontering, og både stålkomponentene og fasadeplatene kan enkelt brukes om igjen, forteller daglig leder Lars Erik Vinje i Spilka Building Solution. (Foto: Spilka)

– I dag blir fasadeplater, eller ytterkledning om man vil, i all hovedsak festet med skruer i trelekter. Denne løsningen har mange utfordringer. Det oppstår råte og en får skader fra termiske bevegelser. På byggeplassen er materialsvinn og lang monteringstid et problem, forklarer Vinje og fortsetter:

– Den nye, patenterte løsningen som Spilka nå kan tilby, løser alle disse utfordringene. En kan montere fasaden effektivt, og en får en fasade som krever minimalt med vedlikehold og den holder hele byggets levetid. Dette sparer både entreprenører og byggherrer for store kostnader og er gode nyheter for miljøet. Fixade er også et svært fleksibelt system som kan brukes på alt ifra den minste hytte til det største næringsbygg.

Prøves ut i første fasadeprosjekt

Spilka prøver nå ut monteringen av Fixade for første gang. Systemet brukes på en tusen kvadratmeter stor fasade i Ålesund og erfaringene er veldig positive, sier produsenten.

Festesystemet i Fixade består av korrosjonsbestandige stålkomponenter, som er produsert av resirkulert stål. (Foto: Spilka)

– Vi er glade for å endelig kunne tilby Fixade i markedet, fortsetter Lars Erik Vinje. Det er mye spenning knyttet til en slik lansering, men vi er trygge på at det er et svært godt produkt vi nå kan tilbyr. Spilka har lang erfaring med produksjon av stål, en egen verktøyavdeling som er eksperter på sitt fagfelt, og ikke minst har vi samarbeidet med Inventas og Steni.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *