Minibørskrakk ryster – pensjonister skjelver

Hva skjer med tjenestepensjonen når børsen faller? Framtidige innskuddspensjoner vil variere i verdi etter svingningene på børsen. Liker vi det? Tåler vi det? Vil vi ha det slik?

Minibørskrakket i går og i dag blir av enkelte sett på som starten på en lengre nedgang på verdens børser, og særlig de olje- og dollarutsatte børsene som for eksempel Oslo Børs. Andre tror børsen skal fort opp igjen. I Sverige frykter pensjonistene for sine pensjoner.

Tidenes nedtur
Oslo Børs opplevde den største nedgangen noen sinne målt i kroner, med en nedgang på 100 milliarder kroner. Småsparerne og daytraderne med lånefinansierte aksjer selger unna, mens andre håper nedturen bare er kortvarig.

Mange som nå sitter med innskuddsbaserte tjenestepensjoner hvor midlene er plassert i aksjer, har en ekstra god grunn til å følge med. Det er deres pensjoner som nå renner ut. Den sterkt oljefølsomme Oslo Børs falt med fem prosent i løpet av gårsdagen, og fortsatte å falle i dag.

Tjenestepensjonene som nå er i ferd med å innføres også for de som ikke tidligere har hatt slik pensjon her i landet, vil for en stor del bli etablert som pensjonssparing hvor premiene blir plassert i fond med vesentlige deler av midlene plassert i aksjer. For noen typer av pensjonsfond, som for eksempel det NHO nylig lanserte for sine medlemmer, kan den enkelte selv være med å bestemme hvor stor del av pensjonsmidlene som skal stå i aksjer. Se nærmere omtale i Byggmesterens maiutgave.

Stopp i Sverige
I vårt naboland er det allerede flere millioner svensker som har sine pensjonsmidler i aksjefond. Den sentrale forvaltningsenheten for disse pensjonene, den såkalte Premiepensionsmyndigheten (PPM), opplevde et rush av henvendelser i går fra pensjonssparere som ville ut av de fallende aksjefondene og over i tryggere investeringer.

Men PPM hadde tilfeldigvis sin årlige og omfattende dataoppdatering akkurat denne helga og ytterligere et par dager. Dermed er det ingen sparere som får flyttet en eneste svensk krone før tidligst på torsdag. Innen den tid kan atskillige kroner ha forduftet.

Superbillig forvaltning
PPM forvalter rundt 5,5 millioner pensjonssparekonti. Den administrasjonen koster 370 millioner kroner, eller 0.16 prosent av den forvaltede kapital, en reduksjon med 0.06 prosent fra året før. Til sammenlikning koster billigpensjonen til NHO 2,4 prosent å forvalte, eller 15 ganger mer, uten at vi tør å gå god for sammenlignbarheten. Og NHOs tjenestepensjon skal være det rimeligste tilbudet i Norge.

Men hvis administrasjonen av pensjonsmidlene må ligge ned flere dager i strekk, slik det nå skjer i Sverige, kan billig forvaltning fort koste dyrt. Nå var det ikke flere enn åtte prosent av pensjonssparerne som benyttet muligheten til å flytte på sine midler ifjor, men antakelig atskillig flere som gjerne skulle ha gjort det nå.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *