Kronprins Haakon møter tømrerlærling Niklas Fjellstad (24) på Lærlingsenterets jubileum. (Foto: Byggmesteren)

Kronprinsen og lærlinger feiret 40-årsdagen til Lærlingsenteret

På Kuben Yrkesarena i Oslo feiret kronprins Haakon, ordfører Anne Lindbo, byråd for utdanning Julie Remen Midtgarden, opplæringskontorer, byggmestere og lærebedrifter at Lærlingsenteret for bygg- og elektrofag er blitt 40 år.

– Lærlingsenteret for bygg- og elektrofag er den viktigste arenaen for fagopplæringen i Oslo. Her kurser vi lærlingene våre, mange fra de andre bransjene enn tømrerfaget tar sine fag- og svenneprøver. På Lærlingsenteret har alle byggfagene samarbeidet godt med hverandre, skoleverket og kommunen for å bedre kvaliteten på fagopplæringen og øke rekrutteringen, sier direktør Harald Hansen i Byggmesterforbundet på Kuben Yrkesarena.

Har kvalitetssikret fagopplæringen i 40 år

Lærlingsenteret for bygg- og elektrofag er et samarbeid mellom flere ulike opplæringskontorer, og tilrettelegger for lærlinger som skal opp til fag- og svenneprøver innen byggfag, tekniske byggfag og elektrofag. Senteret ble etablert i 1983 og er i dag lokalisert på Kuben Yrkesarena i Oslo.

Kronprins Haakon tok seg god tid med lærlinger i de ulike fagene på Lærlingsenteret. Her møter han Tobias Gjerstad (18) og Lisa Marie Stavnhaugen (32) som skal bli rørleggere. (Foto: Byggmesteren)

Aktiviteten er stor på Lærlingsenteret: Opplæringskontorene har 2 700 lærekontrakter herfra på vegne av 1 150 lærebedrifter. Bare i år vil det tas over 600 fag- og svenneprøver på senteret og det avholdes 4 050 kursdager her (mange lærlinger tar flere kurs i løpet av året, red.).

– Lærlingsenteret og Kuben Yrkesarena styrker hverandre. For yrkes- og byggfagene er det veldig positivt at vi er samlet på et sted, der vi lærer av hverandre. Man kan jo utdanne seg her først på videregående, og så gå ut i lære og så komme tilbake igjen på fagskolen, sier rektor Kjell Ove Hauge ved Kuben videregående skole til Byggmesteren.

– Lærlingsenteret gir oss verdifull erfaring og kontakt med alle bransjene og lærebedriftene, sier rektor Kjell Ove Hauge.

Jubileumskonferansen på Kuben gir morsomme tilbakeblikk til starten for Lærlingsenteret i 1983. Samtidig er flere av opplæringskontorene og skoleier Oslo kommune bekymret for den kommende forskriften til opplæringsloven.

– Lærilingsenteret viser at samarbeidet mellom partene i fagopplæringen fungerer. At opplæringskontorene fortsatt må være en part i lærekontraktene er helt nødvendig for at dagens gode ordninger skal fungerere videre, sier avdelingsdirektør Anita Tjelta fra avdeling for fagopplæring i Utdanningsetaten til Oslo kommune.

– Utdannningsetaten har sagt klart fra at opplæringskontorenes status og ansvar må fortsette som før i høringsrunden om den nye forskriften til opplæringsloven, sier avdelingsdirektør Tjelta på omvisningen i Lærlingsenteret. (Foto: Byggmesteren)

Oslo kommune har arbeidet med Lærlingsenteret i 40 år og ser på opplæringskontorene som et helt sentralt bindeledd.

– Samarbeidet vi har hatt om elever og lærlinger her, kan ikke overvurderes. Selv om opplæringskontorene og fagene har sine egne meninger, og vi ikke alltid er enige, så har samarbeidet vært preget av gjensidig tillit og respekt. På Lærlingsenteret har alle jobbet sammen for å sikre god utdanning i 40 år, sier avdelingsdirektør Anita Tjelta til Byggmesteren.

Kronprinsen: Viktig at mange ungdommer søker yrkesfag

På Lærlingsenteret er det full aktivitet på 40-årsdagen. Det er kurs, fag- og svenneprøver i mange læringsrom og kronprins Haakon møter 14 lærlinger fra rørleggere, kobber og blikk, tømrerfaget, murer og flislegger, elektrikere og malere.

– Det er viktig med mange veier inn til yrkesfagene, sier kronprins Haakon til Tiril Waaler Berg (18) som skal bli murer.

Han viser stor interesse for tømrerfaget og diskuterer ivrig løsninger med tømrerlærling Niklas Fjellstad, som synes det er stas med besøket midt i kursdagen.

Kronprins Haakon, direktør Eivind Andersen i Oslo Håndverks- og Industriforening, tømrerlærling Niklas Fjellstad og faglig leder Stian Hyttebakk fra Opplæringskontoret for tømrerfaget har et trivelig møte på Lærlingsenteret. (Foto: Byggmesteren)

Flere har fått med seg at Prins Sverre Magnus valgte yrkesfag. Han går nå på Elvebakken videregående skole og tar linjen informasjonsteknologi og medieproduksjon.

– Norge og samfunnet har bruk for at flere unge velger yrkesfagene, sier kronprinsen om at søkefristen til videregående er 1. mars.

Lærlingsenteret setter stor pris på at kronprinsen deltar på 40- årsdagen.

– Kronprinsens tilstedeværelse vil markere en takknemlighet til både lærlinger, instruktører og alle involverte i fagopplæringen. Ikke minst vil det også gi et signal til foreldregenerasjonen som i disse dager gir råd om utdanning til sine håpefulle, skriver Lærlingsenteret.

Kronprins Haakon og Sebastian Sanne (19) som er lærling i bygg- og anleggsteknikk. (Foto: Byggmesteren)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *