Tømrerene Bogdan Soltys og Jacek Gondek fra Dybvig as med bjelke som er oppsist av ekte hussopp. (Alle foto: Byggmesteren)

BM 0124: Harde kamper mot hussoppen

I taket på den gamle Krigsskolen i Oslo må tømrerne være smarte for å vinne kampen mot råte og ekte hussopp. I BM 0124 tar vi også turen til Flisas største nybygg i tre, møter tømrerlærling Sanna i Kristiansund og ser an det gode ROT-markedet i Bodø.

– Krigsskolen er en av landets fineste rokokkobygg. Takkonstruksjonen var svært solid og påkostet, men etter hundrevis av år har vannlekkasjer, setningsskader og ekte hussopp tatt for seg, forteller tømrer­mester Morten Dybvig.

Innvendig består bygningen av praktfulle salonger med fredede gipsornamenter i takene og unike tapeter på veggene. Nå skiftes store og små deler av det enorme hovedtaket ut med tilsvarende stokker, mur og blikk.

– Ekte hussopp er det tøffeste du kan kjempe mot i en trekonstruksjon, sier tømrermester Morten Dybvig.

Her har tømrere, murere og blikkenslagere arbeidet tett sammen. Akkurat som da taket ble reist for nesten 400 år siden.

– Vi kom i siste liten for et av landets fineste tre- og murbygg. I verste fall kunne taket rast ned til fare for folk og kulturverdiene, sier blikkenslagermesteren Ken Robert Figenschou og tømrermester Morten Dybvig.

Riksantikvaren og byggeier har satt strenge føringer for alt arbeid, slik at konstruksjoner og bygningsdetaljer bevares eller gjenskapes så nøyaktig som mulig. Når tømrerne ikke erstattet hele lengder, skjøter de inn nytt og samsvarende tre med samme metoder som da taket ble bygget.

De fleste av de originale sperrene i taket består og skal holde på konstruksjonen i 400 nye år.

– Vi kom i siste liten for et av landets fineste tre- og murbygg. I verste fall kunne taket rast ned til fare for folk og kulturverdiene, sier blikkenslagermesteren Ken Robert Figenschou og tømrermester Morten Dybvig på den gamle Krigsskolen i Oslo.

Vil du lese hele artikkelen og fagtidsskriftet Byggmesteren?

Nå kan du enkelt abonnere på Byggmesteren her eller gå til Bladkiosken som er åpen for alle abonnenter. Her kan du lese BM 0124 og de siste 65 utgavene for bare 19 kroner med én gang!

Andre spennende saker fra februarutgaven er:

Trehusene på Flisa

Konseptet Trehusene fra Boligpartner oppføres nå flere steder i landet og er en bærekraftig og flott byggemetode, mener byggeleder Øystein Aurland i Solør Hus.

– Råbygget stod ferdig med isolerte yttervegger, da vi begynte her, sier Aurland og viser oss hvordan tømrerne bygger opp himlingen, veggene og gulvene i 15 lei­ligheter i størrelsen mellom 60 kvadratmeter og 104 kvadratmeter.

Allsidig drift og kompetanse sikrer bedriften

– Vi har ordrereserver på 90 millioner kroner som sikrer arbeid til alle fram til sommeren, og en del av de ansatte lenger enn det, forteller grunnlegger og daglig leder Ivar Rune Ansnes i Ansnes Entreprenør AS. Møt en byggmester som har styrt sin bedift trygt gjennom kriser før – og hør hvilke råd han har til andre byggmestere i 2024.

– Det er veldig spennende å gå i lære her

Markedet for bygningsvern øker og flere bedrifter satser på rekruttering av unge håndverkere til denne delen av markedet. Møt voksenlærlingene Joakim Langseth (28) og Fredrik Hummelvold Hillestad (37) som får lære både gamle og nye metoder i læretiden sin.

– Jeg vil gå videre til utdanning i tradisjonelt bygghåndverk på NTNU. Jeg er veldig interessert i det og sær­lig japanske byggemåter som er brukt i templer og andre tradisjonelle bygg i Japan, sier voksenlærlingen Joakim Langseth.

BM 0124 – 52 sider nyheter, reportasjer og produkter for deg som vil vite hva som skjer i bygg- og tømrerfaget akkurat nå.

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *